Vládní krize v Česku trvá

Na 200 demonstrantů před pražským sídlem vlády žádá odstoupení premiéra Stanislava Grosse, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vládní krize v Česku nekončí. Ani klíčová schůzka lidovců a sociálních demokratů koaliční krizi nevyřešila. Lidovci byli připraveni přistoupit na variantu, že zůstane v čele kabinetu Stanislav Gross. Chtěli dát sociálním demokratům čas do velikonočního sjezdu, aby vyřešili majetkové problémy kolem Grossovy rodiny. Socialisté to považovali za vměšování se do jejich vnitrostranických záležitostí. Proto podle premiéra Grosse variantu odmítli.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
"My potřebujeme ukončit současnou situaci a uspokojivě ji vyřešit. Není možné si říci, že si dáme do sjezdu sociální demokracie čas a potom se k řešení vrátíme. Není přijatelná situace, kdy není jasné, zda vláda za měsíc bude či nebude,"říká Stanislav Gross.

Sociální demokraté proto stále chtějí, aby lidovečtí ministři opustili vládu. Ti to ale odmítají. A trvají na tom, aby z čela vlády odešel Gross. Více předseda lidovců Miroslav Kalousek.

"Chtěli jsme dát svému partnerovi čas, aby si své problémy vyřešil sám. Nesetkali jsme s pochopením, setrváváme tedy na našem původním stanovisku, že pro věrohodnost společného koaličního projektu je nejvhodnějším řešením odstoupení předsedy vlády."

Předseda lidovců Miroslav Kalousek a místopředseda Jan Kasal,  foto: ČTK
Obě strany jsou připraveny i nadále spolu jednat. Prezident republiky Václav Klaus se během čtvrtka znovu sešel s šéfy obou stran. Prezident zatím situaci ve vládě nekomentoval. Před úřadem vlády se ve středu odpoledne sešlo asi 200 lidí, kteří požadovali Grossovu demisi.

"To je ostuda pro nás v cizině. Mám sestru v USA a ta říkala, že tam by se něco takového nestalo. Aby se takovéto věci děly před národem."

Na 200 demonstrantů před pražským sídlem vlády žádá odstoupení premiéra Stanislava Grosse,  foto: ČTK
"Mně vadí, že se ve společnosti na funkcích lže. Když se v politice lže, potom se to šíří jako mor. Malé dítě můžeme vychovat, ale politika můžeme jen vypískat a dožadovat se jeho odvolání."

Internetovou petici za odstoupení premiéra Grosse dosud podepsalo na 25 tisíc lidí. Připomeňme jen, že vládní krize byla vyvolána neschopností premiéra vysvětlit původ peněz na pořízení bytu a podezřeními kolem podnikání jeho manželky.