Klaus se pokouší svým vlivem smířit situaci

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Do politické krize, která hrozí rozpadem vládní koalice, vstoupil v pondělí prezident Václav Klaus. Po osobních konzultacích s premiérem Stanislavem Grossem, předsedou ČSSD, a Miroslavem Kalouskem předsedou KDU-ČSL vystoupil s prohlášením, které je pokusem o smírné vyřešení situace.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Koalice se dostala do patové situace - lidovci trvají na demisi premiéra, Gross je připraven ministry za KDU-ČSL odvolat, pokud KDU-ČSL do středy, kdy proběhne schůzka představitelů vládních stran, nezmění názor. Ani jedna ze stran ustoupit nemíní, situace se zdá patová. Prezident Václav Klaus ve svém pondělním prohlášení zhodnotil schůzky s Grossem a Kalouskem.

"I po vyslechnutí jejich stanovisek, ve kterých jsem zaznamenal vůli obou k nalezení přijatelného řešení, stále ještě bohužel nevidím snadnou a uspokojivou cestu k jeho dosažení. Jak je zřejmé, celá situace nabírá další, nebezpečnou dynamiku." Prezident Václav Klaus rovněž oba předsedy vyzval k průkaznějším krokům: "Aby na svou plánovanou středeční schůzku přišli s něčím, co by znamenalo vykročení z dnešní slepé uličky a co by nebylo řešením jen formálním, polovičatým a tudíž snadno a rychle zpochybnitelným. S řešením, které by bylo přijatelné pro občany naší země a které by je přesvědčilo, že další věrohodné fungování vlády je možné." Jak si řešení vládní krize představuje, Klaus neuvedl.

Odborník na ústavní právo Jiří Hřebejk z Právnické fakulty Univerzity Karlovy k jeho vystoupení řekl. "Je to nepochybná snaha řešit současnou situaci smírnými, spíš politickými, než právně mocenskými prostředky."

Václav Havel,  foto: Freddy Valverde
Bývalý prezident Václav Havel v pondělí ve vysílání Českého rozhlasu uvedl, že vliv prezidenta v tomto okamžiku se neopírá o ústavou dané kompetence: "V tom celém procesu, který krizi předchází, nějakému výbuchu, explozi, v tom celém může prezident rovněž hrát důležitou roli, ale opřenou jenom o jeho osobní mravní, politickou autoritu, což je něco trochu jiného než kompetence." Podle Jiřího Hřebejka by prezident mohl do událostí zasáhnout až v případě, že učiní konkrétní kroky premiér nebo poslanecká sněmovna: "Kdyby dostal návrh od předsedy vlády na odvolání jednotlivých členů vlády. A nebo kdyby poslanecká sněmovna nevyslovila vládě důvěru nebo jí vyslovila nedůvěru a vláda nekonala, to co má konat, tzn. nepodala demisi."

Krizi vládní koalice odstartovaly informace o půjčce, kterou si Gross v minulosti vzal na koupi bytu a nepřesvědčivý způsob Grossova vysvětlení. Situaci kolem financování bytu premiéra považuje bývalý prezident Václav Havel za absurdní: "Kdybych já měl panu premiérovi něco vytýkat, tak bych mu na prvním místě vytýkal úplně jiné věci, než jestli si půjčil nebo nepůjčil na byt, a že to pletl všelijak, mátl a nedokázal vysvětlit, od koho si půjčil a tak podobně... To mně připadá jako celkem nesmysl." Závažnější než financování bytu jsou podle Havla obchodní aktivity premiérovy manželky. Ta je napojena na podnikatelku Libuši Barkovou, která je podle zatím neověřených informací majitelkou nevěstince.