Rozpačitý efekt Kalouskovy rezignace

Miroslav Kalousek (Foto: ČTK)

Šéf Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové Miroslav Kalousek v souvislosti s kauzou kolem bytu své manželky rezignoval ve čtvrtek na funkci předsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Premiéra Stanislava Grosse toto rozhodnutí nepřesvědčilo, u politiků ostatních stran vzbudilo rozpačité reakce. Bližší pohled na celou záležitost nabízí Josef Kubeczka.

Miroslav Kalousek  (Foto: ČTK)
Miroslav Kalousek zdůraznil, že osočení jeho ženy z krácení daně je účelová a vykonstruovaná lež. Toto nepravdivé tvrzení podle něj může ještě více ohrozit už tak otřesenou důvěru veřejnosti v politiky a v politiku.

"Rezignuji proto na funkci předsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Činím tento krok jako nezbytný vklad k politické kultuře naší země. Proti původcům pomluv a křivých obvinění budu postupovat právní cestou. Jsem totiž přesvědčen, že k politické kultuře patří i předpoklad, že pomluvy a křivá obvinění nelze realizovat beztrestně."

Rezignace má podle Miroslava Kalouska zcela zřetelné opodstatnění.

"Jako předseda významné parlamentní strany cítím v tuto chvíli povinnost chránit nikoliv sebe a svou ústavní funkci, ale cítím povinnost chránit nepsané zásady demokratické politiky. Cítím povinnost chránit prestiž rozpočtového výboru, cítím povinnost chránit věrohodnost politiky KDU-ČSL."

Stanislav Gross  (Foto: ČTK)
V této souvislosti Miroslav Kalousek prohlásil, že jeho krok má souvislost i s aférou kolem majetkových poměrů premiéra Stanislava Grosse. "Nechci spekulovat o teatrálnosti tohoto gesta. Beru jako fakt, že v nejvyšších politických funkcích Kalousek zůstává," reagoval premiér Stanislav Gross. Považoval prý bobříka mlčení, ke kterému se lidovci sami zavázali, za dobrý nápad a přestože nebyl jeho, hodlá prý ho dodržovat.

U politiků ostatních stran vzbudil Kalousek rozpačité reakce. Někteří soudí, že kdyby to šéf lidovců myslel skutečně jako snahu zvýšit politickou kulturu v zemi, rezignoval by i na další funkce, například na křeslo v čele KDU-ČSL a poslanecký mandát.

A co si o rezignaci Miroslava Kalouska na funkci šéfa sněmovního rozpočtového výboru myslí politolog Bohumil Doležal?

"Já si myslím, že to je takový spektakulární krok, který je vypočten na to, aby ukázal premiéru Grossovi, že on by měl udělat totéž, tedy rezignovat na svou státní funkci premiéra. Ta věc v Kalouskově rodině je velmi nepřehledná, věcná podstata, jako vždy, kdy jde o věc v rodině, je nejasná. Nicméně pan Kalousek toho využil k tomu, že demonstroval svou politickou ctnost a zároveň postavil pana premiéra do situace, že pokud nebude rezignovat, tak bude vidět, oč je horší než pan Kalousek. Mně to připadá takové vypočítané až příliš jednoduše."

Odmítáte tedy tezi Miroslava Kalouska, že to byl pokus o pozvednutí úrovně politické kultury u nás?

"Já myslím, že to byl pokus o nadzvednutí pana premiéra Grosse hlavně. O tom vedlejším efektu já velmi pochybují, že nastane."