Gross s Belkou jednali o hranicích, EU i prohloubení spolupráce

O společných hranicích, budoucnosti v Evropské unii, visegrádské spolupráci i o prohloubení vzájemných vztahů ve Varšavě jednal český premiér Stanislav Gross se svým polským protějškem Markem Belkou. Předsedové obou vlád se shodli, že jejich státy by se měly stát součástí takzvaného schengenského sytému, který upravuje režim na hranicích v rámci EU, nejpozději v roce 2007.

"Měli bychom společné pohraniční přechody, kde je malý pohraniční styk, zpřístupnit i ostatním občanům Evropské unie," řekl novinářům Belka. Politici hodlají také povzbudit cestovní ruch mezi oběma státy a vytvořit co nejlepší podmínky pro podnikatele i pro regionální spolupráci. Gross je přesvědčen, že Polsko a Česká republika mohou řadu témat prosazovat společně, ať již v rámci visegrádské skupiny nebo na půdě Evropské unie. Jako příklad uvedl úsilí obou zemí dosáhnout bezvízového styku se Spojenými státy. Podle Grosse to není jen otázka česko-amerických či polsko-amerických vztahů, ale také otázka vztahů mezi celou Evropskou unií a USA. "Musíme být realističtí, ale nelze toto téma ignorovat," uvedl český premiér. "Když to bude problém celé Evropské unie, budeme mít větší šanci," dodal jeho polský protějšek.

Oba premiéři hovořili i o možném rozšíření Evropské unie o Turecko, které nyní zaměstnává evropské politiky. Gross je přesvědčen, že Turecko má mít evropskou budoucnost, pokud splní všechna kritéria členství. "Jednání budou ještě dlouhá, ale myslím, že bychom se této perspektivně neměli uzavírat," prohlásil. Předpokládá, že česká diplomacie bude spíš stát na straně zastánců členství této muslimské zemi v unii.