Premiéři ČR a PR o protiraketovém štítu

Donald Tusk (vlevo) a Mirek Topolánek, foto: ČTK

Pro Česko a Polsko, kde má být vybudován americký protiraketový štít, je důležitá kvalita vyjednaných dokumentů, nikoli rychlost. Shodl se na tom ve čtvrtek v Praze český premiér Mirek Topolánek a jeho polský protějšek Donald Tusk. Jednání s Washingtonem chtějí obě země nadále koordinovat.

Mirek Topolánek  (vlevo) a Donald Tusk,  foto: ČTK
Premiéři Tusk a Topolánek koordinovali postoje před tím, než český šéf kabinetu navštíví 27. února ve Washingtonu prezidenta Bushe. Donald Tusk se zase chystá do Moskvy, která nese americký plán umístění radarové základny v Česku a deseti antiraket v Polsku velmi nelibě. Polský ministr obrany Bogdan Klich má v plánu návštěvu USA. Jednání s Washingtonem chtějí obě země nadále koordinovat, přičemž výsledek musí být co nejlepší, řekl premiér Tusk:

"Nejde o závod s časem. Rozhodující je pro nás výsledek jednání tak, aby byly zachovány polské i české zájmy. Jednání nezdržujeme, ale nijak se je také nesnažíme urychlit. Pokud by ze Spojených států přišla uspokojivá odpověď v průběhu nejbližších týdnů, smlouva může být podepsána. Termín ale nijak nesouvisí s koncem volebního období amerického prezidenta Bushe. Jednání ukončíme, až budeme mít bezpečnostní záruky a bude vyřešeno financování projektu."

Mirek Topolánek se zmínil o tom, že předložení dvou smluv do parlamentu ještě mohou zbrzdit "vnější vlivy" včetně těch týkajících se plnění požadavků Česka a Polska. Podle něj si vláda nadále žádný pevný termín pro konec jednání s USA nestanovuje:

"My se budeme samozřejmě vzájemně informovat a musím ubezpečit, že my jsme neuzavřeli ještě žádnou z těch dvou smluv, těch klíčových, tu velkou i tu malou - SOFA a NATO, protože v této chvíli názor na všechny naše požadavky není společný. V ideálním případě, a to je postoj české strany, který může být realizován pouze tehdy, když to všechno stihneme, všechny vnější vlivy odblokujeme a budeme schopni s Polskem sladit krok, je, že budeme schopni předložit tyto smlouvy parlamentu k ratifikaci po bukurešťském summitu NATO někdy v průběhu dubna nebo později. Platí věta, že kvalita je důležitější než rychlost."

Donald Tusk  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Výhrady k výsledkům schůzky předsedů vlád Česka a Polska neskrýval sociálnědemokratický stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Vadí mu, že Česko, na rozdíl od Polska, které mimo jiné chce, aby Američané vyztužili jeho obranu mobilním raketovým systémem dalekého dosahu Patriot, neuvažuje o posílení vzdušných sil:

"Česká strana nevidí žádný prostor v ochraně vzdušného prostoru v souvislosti s umístěním radaru. Kdyby česká strana řekla svou pozici, tak by mě určitě velice zajímalo, proč tam, kde Poláci mají obavy, česká strana žádné obavy nemá? To je věc, která se netýká pouze České republiky a Spojených států, to je věc, která se týká i našich spojenců. A my neustále opakujeme, sociální demokracie, že chceme, aby se to debatovalo v Evropské unii, s našimi spojenci v NATO a v Evropě, abychom si ujasnili, kde jsou hrozby, jaké je jejich pořadí, a jak jim budeme čelit. A jakým způsobem do toho vstupují eventuálně rakety dlouhého doletu. To v této chvíli vůbec není jasné, a vláda se s námi o tom takto vážně bavit nehodlá, nemá zájem."

V Česku v případě kladného rozhodnutí vlády musí smlouvy k radaru schválit parlament a podepsat prezident. Veřejnosti se však tento záměr nelíbí.