Gross: Spekulace o uplácení vycházejí asi ze zkušeností ODS

Spekulace o tom, že se ČSSD pokouší získat podporu nové vládě za úplatu a vysoké funkce, považuje za mylné lídr ČSSD Stanislav Gross. Novinářům řekl, že v pátek s prezidentem Václavem Klausem jednal mimo jiné o tom, že by ČSSD přenechala funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) poslanci a někdejšímu místopředsedovi ODS Miroslavu Benešovi. Nepovažuje to ale za uplácení, ale regulérní rozdělení moci mezi vládou a opozicí. Zcela se distancoval od uplácení.

"To, co někdy ODS naznačuje, může ze značné míry pramenit z jejich zkušenosti, kdy si potřebovali koupit nebo jinak získat poslance Teplíka a Wagnera," připomenul Gross osm let starou historii. Poslanci Tomáš Teplík a Jozef Wagner tehdy podpořili v rozporu s oficiální linií ČSSD návrh státního rozpočtu vlády premiéra Václava Klause.

Beneš v sobotu Českému rozhlasu řekl, že byl dotázán, zda by za vedení NKÚ nebyl ochoten uvažovat o podpoře vlády sestavované sociálními demokraty. "O sestavování vlády je zapotřebí rozhodovat na úrovni stranických sekretariátů, nikoli na základě individuálních výhod," uvedl.

Funkce šéfa NKÚ není obsazená od počátku loňského června, kdy nečekaně zemřel Lubomír Voleník. Od té doby se politické strany nedokázaly shodnout na tom, kdo ho nahradí. Všechny dosavadní pokusy o výběr kandidáta nevedly k žádoucímu úspěchu.