Gross: Vláda by se návrhem snížení daní mohla zabývat v květnu

O snížení daní z příjmů, které navrhuje ČSSD, by vláda mohla jednat v květnu. Sazby by fakticky měly klesnout od 1. ledna 2006. Při ústních interpelacích ve sněmovně to řekl premiér Stanislav Gross. Z jeho slov také vyplynulo, že sociální demokraté by se chtěli na daňových změnách dohodnout s koaličními partnery. Kdyby se to nepodařilo, budou je prosazovat sami. "Doufám, že se nám podaří dosáhnout koaliční shody. Samozřejmě, že to není podmínka pro to, aby byl tento návrh do Poslanecké sněmovny předložen, ale budeme se o to snažit," uvedl.

Momentálně je však otázka, zda bude v květnu nynější koalice ještě existovat. Vládou otřásají spory vyvolané kauzou majetkových poměrů premiérovy rodiny. Ministr financí Bohuslav Sobotka v únoru řekl, že plánované snížení daní ušetří většině občanů přes 4000 korun ročně. Vydělat by měli především lidé s příjmy do 20.000 korun měsíčně, ale ještě při platu kolem 30.000 by měla roční úspora činit téměř 3000 korun. ČSSD tvrdí, že její návrh by pro většinu lidí byl výhodnější než rovná daň navrhovaná ODS.

ODS to však popírá. "ČSSD chce snižovat daně pouze části obyvatel s nižšími příjmy, zatímco rovná patnáctiprocentní daň a zvýšená odečitatelná položka snižuje daň všem," řekl v únoru stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý. Návrh občanských demokratů prý navíc celou daň výrazně zjednodušuje a na rozdíl od plánu ČSSD motivuje občany, aby vydělávali více.