Zrušením EET ztratil stát jeden z nástrojů pro prověřování daňových úniků, tvrdí kontroloři

Zrušením elektronické evidence tržeb (EET) v lednu 2023 ztratily úřady jeden z významných nástrojů pro cílené prověřování daňových úniků. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad ke kontrole zaměřené na peníze, které stát vynaložil na opatření proti daňovým únikům.

Stát v roce 2016 zavedl v době vlády Andreje Babiše (ANO) dva nástroje proti daňovým únikům. Prvním bylo kontrolní hlášení a druhým elektronická evidence tržeb (EET). Ta však nevydržela dlouho. Od jara 2020 byla kvůli pandemii covidu přerušena do konce roku 2022. Stala se fakticky dobrovolnou. Od ledna 2023 ji pak zákon zrušil.

Ilustrační foto: Petr Jadrný,  Český rozhlas

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu tak stát ztratil jeden z významných nástrojů pro cílené prověřování daňových úniků, pokračuje mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

"Na základě dat EET doměřila finanční správa v letech 2017 - 2019 na daních z příjmu a DPH celkem 652 milionů korun. Na zavedení a provoz EET bylo v letech 2015 - 2023 vynaloženo celkem 2,24 miliardy korun."

Tím argumentuje ministerstvo financí, podle něj byla EET neúměrně drahá a náklady na ni by se dál zvyšovaly.

Ministr Stanjura: EET stálo poplatníky přes 2 miliardy

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS na síti X napsal, že se závěrem NKÚ souhlasí. Dodal ale, že EET byla neúměrně drahá a její přínos se kvůli bezhotovostním platbám postupně vytrácel. Pokračuje mluvčí ministerstva Ondřej Macura.

"EET byl totiž velmi drahý nástroj, který stál daňové poplatníky přes 2 miliardy korun a náklady na něj by se postupem let navyšovaly. Zvyšoval také byrokratickou zátěž pro podnikatele, kterou se současná vláda zavázala snížit."

Podle ministerstva je pravděpodobné, že by se postupem let přínos EET blížil nule, případně by byl záporný, a to hlavně kvůli poklesu hotovostních operací, kterých má být v roce 2025 podle odhadů proti bezhotovostním platbám jen asi pětina.

ANO chce v upravené podobě evidenci tržeb obnovit

Co se týče kontrolního hlášení, Nejvyšší kontrolní úřad uvádí, že finanční správa během šesti let odhalila jeho prostřednictvím přes deset milionů rizikových transakcí. Doměřila téměř 11 miliard korun na DPH.

Karel Havlíček | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Generální finanční ředitelství (GFŘ) vynaložilo na systém kontrolních hlášení, která musí podávat plátci DPH, v letech 2015 až 2022 víc než 258 milionu korun. Kontrolní úřad vyhodnotil tyto peníze jako účelně vynaložené. Mezi nejčastější zjištění patřilo uplatňování odpočtu DPH z fiktivních faktur. V řadě případů také podnikatelé neprokázali, že nákupy zboží nebo služeb použili pro svoji ekonomickou činnost.

Karel Havlíček z opozičního hnutí ANO označil v reakci na dnešní zprávu NKÚ rozhodnutí nynější vlády o zrušení EET za zločinecký počin. Podle něj tento krok okradl stát i slušné firmy. Hnutí ANO chce v případě svého návratu do vlády v upravené podobě evidenci tržeb obnovit.