Registrační pokladny jsou prý jen politické gesto

Koalice si připsala další dílčí vítězství v boji proti šedé ekonomice. První čtení totiž v Poslanecké sněmovně bez problémů přežil vládní návrh zákona o registračních pokladnách. Návrh ale vyvolává vlnu nesouhlasu mezi podnikateli. Také mnozí ekonomičtí odborníci se staví skepticky k názoru, že registrační pokladny zabrání daňovým únikům. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

O zavedení registračních pokladen usilují sociální demokraté už řadu let. Zatím jejich snaha vždy vyzněla naprázdno. Jednoznačně proti je ODS a dvě nesocialistické strany vládní koalice přislíbily návrhu podporu až po tvrdých jednáních. Současný návrh zákona je přitom mírnější než předchozí. Registrační pokladny by měly být zavedeny pouze v obchodech a v restauracích. Odpůrci pokladen ale dál tvrdí, že registrační pokladny vůbec nic nevyřeší. Jak řekl Radiu Praha viceprezident Hospodářské komory České republiky Zdeněk Somr, zákon je nadbytečný vzhledem k tomu, že stát má již dnes dostatek nástrojů k prohloubení daňové kázně, ale není s to je využít.

"Je to plácnutí do vody. Stát není schopen zkontrolovat stovky a tisíce porušení zákonů a teď zavede tak velmi technicky náročnou, tudíž obtížně kontrolovatelnou věc, jako je registrační pokladna. Kdyby stát dokázal opravdu poctivě kontrolovat a vyvozovat z toho důsledky, tak by to mohlo mít význam. Obávám se ale, že faktický důsledek všeobecného zavedení registračních pokladen bude ten, že už měsíc před tím, než příslušný zákon vstoupí v platnost, bude v Annonci inzerát na software, který ošidí registrační pokladnu - na takové švindly jsou v Česku báječní tvůrci. A nikdo si z toho nebude dělat těžkou hlavu. Ti, kteří švindlují budou dál švindlovat. Ti, kteří fungují poctivě, utratí pouze peníze za registrační pokladnu. Nepřinese to vůbec nic."

Opoziční ODS často argumentuje tím, že pořízení pokladen s parametry, které předloha předepisuje, bude obchodníky stát až 20.000 korun. A tato suma by pro mnohé živnostníky mohla být velice tíživá. Přívrženci pokladen naproti tomu uvádějí, že jde o jednorázovou částku jen o málo vyšší, než je jeden průměrný měsíční plat v Česku. Její vynaložení prý žádného živnostníka nezruinuje. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana se to mnohých z nich vůbec nedotkne.

"Musím říci, že řada maloobchodníků a lidí v pohostinství už takové pokladny má. Když tyto pokladny budou splňovat příslušné náležitosti, nemusí si živnostník žádnou novou pokladnu pořizovat."

Tento fakt ovšem na druhé straně snižuje váhu tvrzení, že teprve zavedení registračních pokladen zlepší daňovou kázeň. Proč tedy sociální demokraté tak vehementně usilují o zavedení registračních pokladen? Ekonomický analytik Pavel Kohout tvrdí, že jde především o signál vůči potenciálním voličům sociální demokracie.

"Já to vnímám spíše jako takové gesto, politické gesto vlády směrem k veřejnosti, že se tím problémem vláda snaží něco dělat. Nevěřím ale, že to výrazně zvýší příjem státního rozpočtu."

Předseda lidovců a šéf rozpočtového výboru Miroslav Kalousek připustil, že ze zemí EU jsou registrační pokladny povinné pouze v Itálii, na Slovensku, ve Slovinsku a v Maďarsku. Předkládaný návrh označil za rozumný koaliční kompromis v porovnání s tím, co má vládní ČSSD ve svém programu. Zákon o registračních pokladnách spolu se zákonem o značení lihu, který sněmovna v prvním čtení podpořila minulou středu, patří podle vlády k druhé fázi reformy veřejných financí. Třetí reformní normou má být zákon o majetkových přiznáních, vládní koalice se ale na jeho podobě dosud nedokázala shodnout.