Sociálním demokratům se po letech konečně podařilo prosadit registrační pokladny

0:00
/
0:00

Registrační pokladny s fiskální pamětí, která umí sledovat všechny tržby, si budou muset začít pořizovat všichni podnikatelé v maloobchodě a pohostinství. Rozhodla o tom v úterý Sněmovna hlasy poslanců vládní koalice a komunistů. Stát si od pokladen slibuje účinnější boj s šedou ekonomikou. Opoziční ODS, podnikatelé a někteří ekonomové považují naopak registrační pokladny za nesmysl. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Registrační pokladny jsou evergreenem české politiky už řadu let. Vehementně je vždy prosazovala sociální demokracie a neméně vehementně odmítala ODS. Nebyly po chuti ani lidovcům. Ti nakonec v roce 2003 ve Špidlově vládě slíbili, že je podpoří výměnou za to, že sociální demokraté ustoupí od svého požadavku na zavedení plošných majetkových přiznání. Lidovci věří, že tato dohoda bude platit i za vlády Jiřího Paroubka, a proto jejich poslanci v úterý hlasovali pro jejich zavedení. Stejný přístup zvolili i poslanci Unie svobody. Podle sociálních demokratů umožní registrační pokladny zpětně kontrolovat všechny platby. Ministr financí Bohuslav Sobotka také odmítá argument, že tyto pokladny finančně zatíží drobné podnikatele.

Ministr financí Bohuslav Sobotka,  foto: Autor
"Nemělo by dojít k tomu, že by živnostníci museli výrazně doplácet na pořízení registračních pokladen. Já si od těch pokladen především slibuji určitou daňovou spravedlnost, protože řada podnikatelů pokladny má, zatímco jiní podnikatelé, kteří podnikají ve stejných oborech, pokladny nemají, ani nevystavují žádné doklady zákazníkům či klientům. Domnívám se tedy, že dojde ke zlepšení podmínek pro výběr daně a omezí se daňové úniky v oblasti daně z příjmu a v oblasti daně z přidané hodnoty."

Také ministr práce Zdeněk Škromach je přesvědčený, že je nový zákon potřebný:

"V podstatě to kultivuje hlavně ten stávkařský prodej, který je předmětem časté kritiky i občanů."

Předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda,  foto: Autor
Předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda naproti tomu říká, že s šedou ekonomikou je samozřejmě nutné bojovat, ale registrační pokladny jsou v tomto ohledu zcela zbytečné.

"Současná legislativa umožňuje důslednou kontrolu šedé ekonomiky. Když tedy známe cílové skupiny, kde je třeba kontrolovat, tak proč je nevyužít?"

Proč se ale podnikatelé tak brání registračním pokladnám, když jejich pořízení není nikterak nákladné? A takový podnikatel bude mít přece jednodušší život s finančním úřadem.

"Registrační pokladna, jako taková, je potřebná v obchodě, kde je více zaměstnanců, aby byl přehled o tržbách. O tom není pochyb. Tady ale jde o povinné používání těchto registračních pokladen. A já si právě myslím, i když říkáte, že to není tolik, že to podnikatele zatíží. Pro ty malé firmy je vydání nějakých deset patnáct tisíc korun za pokladnu plus roční údržba, která také něco stojí, určitý náklad."

Za zbytečné považuje registrační pokladny také ekonomický analytik Pavel Kohout.

"Účinná bývají pouze ta opatření, kde obě strany nebo alespoň jedna z obou stran chce toto opatření dodržovat. V tomto případě ani prodejci, ani kupující nemají moc velký zájem, aby se vydávaly účtenky na naprosto všechno. Zdražuje to samozřejmě zboží a v rámci šedé ekonomiky se lidé tomu samozřejmě snaží vyhnout."

Pavel Kohout si ani nemyslí, že nové opatření bude mít větší ekonomický efekt.

"Já to vnímám spíše jako takové politické gesto vlády vůči veřejnosti, že se s tím problémem snaží něco dělat. Nevěřím ale, že to výrazně přispěje k příjmům státního rozpočtu."

Podnikatelům, kteří se zavedením registračních pokladen nesouhlasí, vychází vstříc ODS. Jak potvrdil stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, až jeho strana vyhraje volby, okamžitě zruší povinnost mít registrační pokladnu.

"Pokladny budou povinné až od 1. ledna 2007. A pokud budou volby v polovině roku 2006, tak jsem přesvědčen, že se do podzimu toho roku stihneme splnit slib, který jsme dali."

Zákon o registračních pokladnách musí ještě podepsat prezident. I kdyby ho ale nepodepsal, Sněmovna má nyní dostatek hlasů k tomu, aby prezidentské veto přehlasovala a dala tak registračním pokladnám definitivně zelenou.