Odhalovat simulanty mají také samotné firmy

V systému výplat nemocenské dochází k revoluční změně. Nemocenskou budou od nového roku vyplácet zaměstnavatelé místo státu, a to v prvních dvou týdnech nemoci. Teprve po dvou týdnech převezme výplatu dávek opět stát. Rozhodli o tom poslanci, když přehlasovali prezidentské veto příslušného zákona. Nový systém nemocenské se nelíbí hlavně malým podnikatelům. Ti se bojí přílišných finančních dopadů. Obhájci zákona naproti tomu tvrdí, že novinka bude výhodná pro zaměstnance i podnikatele a že pomůže snížit vysokou nemocnost v Česku. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Ministr práce Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
První dva týdny nemoci proplatí lidem zaměstnavatel, a to asi 60 procent průměrné mzdy. Na druhou stranu se zaměstnavatelům snižují povinné odvody sociálního pojištění za zaměstnance z 3,3 procenta na 1,4 procenta. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí jde o standardní postup, jaký se používá ve většině zemí Evropské unie. Kritici zákona naproti tomu argumentují tím, že zhorší situaci firem, sníží jejich konkurenceschopnost, protože jim zvýší náklady. Ministr práce Zdeněk Škromach oponuje. Podle jeho propočtů podniky na nižších odvodech sociálního pojištění ušetří 18 miliard korun, zatímco na nemocenském vyplatí asi polovinu této částky. Nová pravidla prý zdaleka neznamenají takovou zátěž pro zaměstnavatele jako třeba v Německu nebo v Rakousku, kde firmy vyplácejí nemocenskou čtyři až šest týdnů. Kritici ale uvádějí, že nová pravidla mohou způsobit vážné problémy zejména malým a středním firmám, které snížení odvodů tak nepocítí. Myslí si to i František Novosad, majitel sklárny v Harrachově.

"My jako zaměstnavatelé budeme muset hledat nějaké cestičky, jak z této další zátěže nějak uniknout. Já se svými 130 zaměstnanci jsem si to zhruba spočítal a mě tato novela zákona bude stát měsíčně nějakých 30 - 40 tisíc korun. To je reálné číslo, protože je obecně známo, že většina nemocných je právě s dobou nemocnosti do 15 dnů. Na zaměstnavatele se tedy přehodí takřka celá zátěž."

Bedřich Danda,  foto: autor
Zákon považuje za špatný také předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Ten ale před časem Radiu Praha také řekl, že malé podnikatele dusí právě vysoké povinné odvody.

"Mě vůbec netrápí daně. Odvedl jsem jich už hodně za těch 15 let. Co mě ale trápí, to jsou odvody na sociální a zdravotní pojištění. Ty mě trápí velice, protože tyto odvody nejsou dobře nastavené, jsou vysoké."

Kromě sporu o tom, zda se podnikatelům zvýší nebo naopak sníží náklady, se také diskutuje o jiné novince. Nový zákon umožňuje firmám poslat na nemocné, tak jako dosud, kontrolory z České správy sociálního zabezpečení. Firmy ale mohou napříště své nemocné zaměstnance kontrolovat samy a zjišťovat si, zda nemoc jen nesimulují. Firemní kontrola samozřejmě znamená další náklady. František Novosad z Harrachova pochybuje, že tímto způsobem se podaří snížit počet simulantů.

"Když to nezvládly státní instituce, nedokáži si představit, že to teď mají zvládnout zaměstnavatelé. Když neumím vyřešit letitý problém nadměrné nemocnosti, tak se to hodí na někoho jiného. To se mi zdá přinejmenším nefér."

František Novosad ale zároveň přiznává, že pro malé firmy by kontrola simulantů neměla být problémem.

"Třeba v mé firmě znám osobně všech 130 lidí. Vím, kdo si nemocností může řešit nějaký jiný problém a kdo ne. Já to tedy v malé firmě mohu posoudit vcelku objektivně. Nedovedu si ale představit firmu, která má přes tisíc lidí, jak to bude chtít dělat."

Nový zákon o nemocenské by měl také přinést spravedlivější rozdělování nemocenských dávek, jinými slovy řečeno, výše nemocenské dávky by měla více odpovídat výši příjmu než je tomu dnes. Například člověk se mzdou 15 tisíc korun hrubého si od nového roku o něco pohorší, lidem s příjmy kolem 28 tisíc korun se nemocenská zvýší až o tisíc korun oproti dnešku. I tento nový systém by měl pomoci omezit zneužívání nemocenské. Jak ukazují statistiky, nejvíce marodí lidé s nízkými příjmy, protože současný rozdíl mezi výší nemocenské a jejich příjmem není příliš velký.