Zdravotníci odmítli koncepci Milady Emmerové, ministryně ji brání

Milada Emmerová
0:00
/
0:00

Zdravotníci se stále nemohou dohodnout s šéfkou svého resortu na koncepci zdravotnictví. Zdravotnická tripartita koncepci Milady Emmerové v pondělí odmítla, ta ale trvá na svém. O koncepci bude ve středu jednat vláda a Emmerová věří, že kabinet její návrhy přijme.

Koncepce zdravotnictví je evergreenem české politické scény. S návrhy, jak má naše zdravotnictví vypadat, jaké má mít priority a kdo a jak se má podílet na jeho financování, neuspělo už několik předchůdců Milady Emmerové. Ta v listopadu loňského roku navrhla prakticky zestátnění zdravotnictví. Jeho páteř mělo tvořit 90 neziskových zdravotnických zařízení - bývalých okresních nemocnic. Ministryně také s odvoláním na programové prohlášení vlády odmítla vyšší spoluúčast pacientů na financování zdravotní péče. Zástupci zdravotních odborů, zaměstnavatelů i pojišťoven její tehdejší návrhy zkritizovali a požadovali jejich přepracování. Nyní Emmerová přichází s novou koncepcí, ani tentokrát ale nechce dovolit větší konkurenci.

"My chceme, aby zdravotnictví fungovalo jako veřejná služba, zatímco někteří představitelé tripartity do tohoto systému chtějí zaangažovat trh. To je to, proti čemu my v současné době stojíme,"

shrnula ministryně podstatu sporu kolem koncepce zdravotnictví. Podle jejího nového návrhu se o zdravotnictví má rozhodovat v krajích, pojišťovny by například povinně uzavíraly smlouvy s těmi zdravotnickými zařízeními, která by vyhrála v krajských výběrových řízeních. Peníze vybrané na zdravotním pojištění by si měly mezi sebou pojišťovny stoprocentně přerozdělovat podle skladby svých pojištěnců. V rámci krátkodobých stabilizačních opatření Emmerová také navrhuje odkoupení dluhu Všeobecné zdravotní pojišťovny ve výši tří miliard korun. Dluh VZP nyní představuje deset miliard a dále roste.

"Tento systém by se měl podařit nastavit, i když nebude nikdy ideální, to připouštím. Nicméně není možné, aby se systém financování zdravotnictví dostával opakovaně do krizí. Upozorňuji financování, protože jinak naše zdravotnictví je naštěstí kvalitní, je dobré, dobře funguje a úroveň medicíny je srovnatelná s vyspělými státy nejenom v Evropě, ale i ve světě,"

tvrdí Milada Emmerová. I její novou koncepci ale na svém pondělním zasedání tripartita odmítla. Podle zástupců odborů a zaměstnavatelů je materiál špatný a je nutné ho předělat. Tripartita navíc vládě Jiřího Paroubka jeho přijetí nedoporučila. Šéf odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger vysvětluje, co ministryni nejvíc vyčítají.

"Je to například to, že se tam mluví o šedé ekonomice, a vůbec tam není napsáno, jak se jí zbavit. Pak je tam navrhován nějaký způsob řešení sítě, ale ty věci nejsou dotažené do konce. Je tam třeba navržen model rakouský, k tomu ale není dodáno, jak to bude s makrofinancemi, tedy jak se mezi aktéry přerozdělí finance ze zdravotního pojištění. A tak bychom mohli pokračovat."

Premiér Jiří Paroubek koncepci přes výhrady odborů i zaměstnavatelů považuje za kvalitní. S odboráři o ní chce ještě jednat. V případě, že kabinet ani tentokrát koncepci nepřijme, nehodlá ale Milada Emmerová ze své funkce odstoupit.