Gross získal v Ostravě desátou nominaci na předsedu ČSSD

Premiér a úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross na nedělní konferenci moravskoslezské ČSSD získal desátou nominaci na funkci šéfa strany. V tajném hlasování dostal 74 hlasů, zatímco jeho jediného protikandidáta Zdeňka Škromacha podpořilo 30 z celkem 107 delegátů. Gross svým vítězstvím získal velkou naději na zvolení předsedou ČSSD. Na 13 krajských konferencích nasbíral deset nominací, další může čekat od středočeské ČSSD, své mateřské organizace. Středočeši se jako poslední sejdou v únoru. Škromach má zatím jen jedinou nominaci, kterou získal v sobotu na Zlínsku. Pardubičtí a jihomoravští sociální demokraté se jednoznačně nevyjádřili pro žádného z kandidátů. Severomoravská ČSSD zároveň nominovala jako statutárního místopředsedu Bohuslava Sobotku, který získal 87 hlasů.

Delegáti i hosté konference vyzvali k rychlému zahájení kampaně před volbami do sněmovny a obecních zastupitelstev v roce 2006. Například Sobotka řekl, že volební rok bude pro ČSSD mimořádnou šancí. "Bude vrcholit hospodářská konjunktura. Už teď víme, že podniky mají sjednané zakázky na dva roky dopředu, inflace bude klesat. Byla by velká smůla, kdybychom toho nevyužili a volby prohráli," řekl Sobotka.

Na konferenci vystoupili oba kandidáti na předsedu ČSSD. Zatímco Škromach kritizoval současnou politiku strany a vyzval k vyslyšení veřejného mínění, Gross se snažil vysvětlit potřebnost nepopulárních kroků. "Lidé nepotřebují mít desetitisícové důchody, ale musí mít pocit, že to s nimi myslíme dobře," řekl. Během své řeči se několikrát ohradil proti Škromachovu vystoupení. "Připadá mi, Zdeňku, jako bys v posledních šesti letech nebyl místopředsedou ČSSD," řekl Gross.