Grossova aféra s bytem podle prezidenta Klause poškozuje republiku

Prezident Václav Klaus se domnívá, že případ financování bytu premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) diskredituje Českou republiku, a to jak navenek, tak i dovnitř. Celá kauza je nesmírně nešťastná, řekl Klaus Českému rozhlasu. "Všichni víme, že nejvíce pěstovaná květinka je důvěryhodnost, kredibilita politiků a politiky. A ta těmito neuvěřitelnými eskapádami, které dnes a denně překvapeně objevíme v novinách, prostě trpí způsobem nesmírným," uvedl Klaus. Mrzí ho, že lidé budou vůči politikům ještě skeptičtější než doposud. "Lidé ještě více mávnou rukou a ještě více budou říkat: no, co to tam nahoře prostě ti lidé dělají, to snad nemůže být ani pravda!" uvedl.

"Já myslím, že pan prezident se vyjádřil paradoxně velmi podobně jako já v Poslanecké sněmovně. Samozřejmě já také uznávám, že ta současná úroveň medializace toho problému není nic, co České republice prospívá," poznamenal Gross k prezidentovu vyjádření. Na dotaz, zda bude podávat další vysvětlení ke kauze, reagoval podrážděně: "Co mám dělat? To si mám vyrobit antidatovanou smlouvu se svým strýcem, abyste byli spokojeni. Já to dělat nebudu. Samozřejmě pokud někdo toto chce, tak to asi každý ví, že to problém není, ale proč bych to dělal?"

Z průzkumu agentury SC&C pro Lidové noviny a šetření agentury Median pro Mladou frontu Dnes vyplývá, že lidé předsedovi vlády v případu financování jeho barrandovského bytu nevěří. Gross přitom v minulosti podle průzkumů veřejného mínění figuroval na předních místech žebříčku nejpopulárnějších českých politiků. Podle průzkumu agentury SC&C si přeje odstoupení současného premiéra téměř 61 procent občanů. Pro asi 39 procent dotázaných naopak nynější aféra kolem financování jeho bytu dostatečným důvodem pro rezignaci není. Podle údajů agentury Median by na základě toho Grossovu rezignaci uvítalo 32 procent voličů, necelých 43 procent lidí by se spokojilo s tím, kdyby premiér předložil důkazy o tom, jak k penězům na koupi bytu přišel. Něco málo přes 25 procent dotázaných se pak domnívá, že Gross by kauzu vysvětlovat neměl, protože do toho nikomu nic není.