Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny vesměs pozitivně přijímají návrh změny systému nemocenského pojištění, který schválila vláda. Je to podle deníku v podstatě první reforma nemocenské od pádu bývalého režimu. "Zní to až neuvěřitelně, ale neschopenky se stále řídí pravidly z roku 1956. Polistopadové kabinety je upravovaly, ale nikdy zásadně. Nejdál se odvážila Špidlova vláda, která je mírně zpřísnila - i tak dokázala výrazně zúžit řady simulantů," píše list.

Hospodářské noviny vesměs pozitivně přijímají návrh změny systému nemocenského pojištění, který schválila vláda. Je to podle deníku v podstatě první reforma nemocenské od pádu bývalého režimu. "Zní to až neuvěřitelně, ale neschopenky se stále řídí pravidly z roku 1956. Polistopadové kabinety je upravovaly, ale nikdy zásadně. Nejdál se odvážila Špidlova vláda, která je mírně zpřísnila - i tak dokázala výrazně zúžit řady simulantů," píše list. Domnívá se také, že nyní navrhovaná reforma míří k ještě spravedlivějším neschopenkám, jež budou méně lákat ke zneužívání. "První dva týdny nemoci už nebude hradit stát, ale firma. To dává smysl: šéf ví o svém podřízeném víc než sociální správa. Na opakující se páteční nevolnosti neskočí," soudí Hospodářské noviny. Uvádí také, že se nemocenská poprvé stane "skutečným pojištěním". "Dosud je skrytou daní: povinnost platit nemá meze, výše dávek ano." To má skončit podle navrhované vládní reformy v roce 2007, píší Hospodářské noviny.


Právo komentuje současnou situaci v ČSSD ve vztahu k předsedovi strany a bývalému premiérovi Stanislavu Grossovi. Deník připomíná Grossův výrok, že sociální demokracie nebude spolupracovat s komunisty. "Vztah ke KSČM je něco, co pálí nejen sociální demokracii, ale celou společnost. Řekne-li předseda ČSSD, že spolupráce s komunisty nebude, mělo by to být stanovisko celé strany," píše Právo. Podle deníku tomu tak ale není. Jako příklad uvádí citát premiéra Jiřího Paroubka, který uvedl, že komunisty je třeba "odtabuizovat". Právo dále uvádí, že se v ČSSD proslýchá, že se Gross stranou nezabývá úměrně své funkci. Podle deníku nestojí v čele příprav na volby, zřejmě v nich také nebude lídrem strany. "Grossův návrat není vyloučen, možná s ním sám po oddechovém čase počítá. V politice nelze vyloučit téměř nic. Musí ale existovat předpoklady, a ty by měl šéf sociální demokracie také naplnit," domnívá se Právo.

Také v příspěvku Lidových novin s názvem "Mizející Gross" jeho autor v souvislosti s volbami uvádí, že "ke Grossově návratu nemusí mít strana důvod". Připomíná také, že by ho mohl nahradit jiný sociálnědemokratický politik, například Bohuslav Sobotka. "Jednou z podstatných předností, jež vynesly mladíka Grosse na vrchol, byla jeho popularita a neokoukanost. Ani jedním momentálně neoplývá. Intelektuální schopnosti a programotvorné myšlení ... v něm nikdo nehledá. A kdysi vykřičené vyjednavačské schopnosti mladého starého premiéra blednou ve srovnání s tím starším, novým premiérem," píše deník. Čím později se podle Lidových novin expremiér "probudí", tím hůře se prosadí.


Mladá fronta Dnes se vrací k výroku prezidenta Václava Klause, kterým vyzval k boji proti takzvané postdemokracii. Za postdemokracii Klaus považuje hlavně tlak nejrůznějších nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají žádný mandát vzešlý z voleb. "Zní to demokraticky. Kdo nebyl lidem zvolen, ať do toho lidem nemluví. Jenomže podle této logiky by bylo třeba vyšachovat ze hry také nikým nevolené podnikatele, novináře, vysokoškolské učitele, vědce a herce a další," upozorňuje Mladá fronta Dnes.


Semilský okresní soud vynesl v minulých dnech důležitý rozsudek: soukromá společnost má odškodnit vrcholového sportovce za to, že kvůli jejím výrobkům měl pozitivní dopingový nález. Informují o tom Hospodářské noviny. Unikátní soudní při vyvolal bývalý juniorský reprezentant v běhu na lyžích Petr Novák, v jehož těle před třemi lety testy odhalily zakázaný norandrosteron. Novák se hájil, že anabolické steroidy nebral. A tvrdil, že jediná cesta, jak se zakázané látky mohly do jeho těla bez jeho vědomí dostat, byla doplňková výživa od firmy Aminostar. Soud mu dal za pravdu. Hospodářské noviny konstatují, že podobně jako Novák se sice podle dopingových komisařů obhajuje většina přistižených sportovců, lyžař byl ale první, kdo svou verzi podložil důkazy a vyhrál. I když zatím verdikt není pravomocný. "Je to první případ svého druhu," potvrdil Jan Chlumský z antidopingového výboru. Podle listu soudní verdikt nejenže Nováka zbavil obvinění z dopinku, ale současně potvrdil i to, co se zatím říkalo jen neoficiálně: legálně dostupné výrobky takzvané doplňkové výživy, které si může v obchodě koupit kdokoli, obsahují zakázané látky včetně anabolických steroidů.


Zákon o nájemném je hotov. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek vybral takovou variantu, která rozloží uvolnění nájmů do více let, ale dovolí nájmům růst vyšším tempem, než které zamýšlel jeho předchůdce a nynější premiér Jiří Paroubek. Píše to Mladá fronta Dnes. Zákon by podle návrhu v prvním roce dovolil v průměru zvednout nájemné o 9,3 procenta. Nejrychleji by se měsíční nájemné mohlo zvedat v Praze 1, a to o 17 procent ročně. Naopak v nejmenších městech by nájemné mohlo dokonce klesat. Ve Zlínském kraji a na Vysočině by po šesti letech přechodného období mohly být nájmy menší než dnes. Šest let by tempo růstu nájmů určoval stát a pak už by se odvíjelo od místně obvyklého nájmu a od dohody majitelů bytů s nájemníky. Podle úředníků ministerstva by se nájemné mělo za šest let ustálit a roční nájemné by nemělo přesahovat pět procent z ceny bytu. Zákon by pak podle deníku silněji omezil růst nájmů v centru Prahy. Tam by byla cílová úroveň nájemného v poměru k ceně nemovitosti stanovena nižší než v menších městech.


Krajský soud v Ostravě ve středu zamítl žalobu jednapadesátiletého Jana Tkadlece, který požadoval po státu odškodnění čtyři miliony korun kvůli změně rodného čísla. Úřady mu číslo změnily před několika lety, když zjistily, že má stejné ještě někdo jiný. Tkadlec s postupem úřadů nesouhlasil a odmítl si převzít občanský průkaz s novým rodným číslem. Informuje o tom Právo. Soudce Otakar Pochmon vysoké odškodnění odmítl uznat. Podle něj stát Tkadlecovi nezměnil rodné číslo úmyslně. Chyby se totiž dopustila v minulosti úřednice, která číslo při přepisování do nového rodného listu změnila, když za lomítkem napsala jinou číslici. "Pracovnice úřadu může jako každý člověk udělat chybu," cituje Právo Pochmona. Úřady podle soudce nepostupovaly správně, žádný zákon však neporušily, uvádí Právo. Tkadlec si odmítl převzít nový doklad totožnosti s novým rodným číslem, žádné platné doklady tak nyní nevlastní. "Jsem podnikatel. Musel bych si vyřizovat kvůli změně všechny podklady znovu. Například DIČ (daňové identifikační číslo) mám pod prvním rodným číslem," řekl Tkadlec Právu. "Nemůžu odjet na dovolenou ani se nikde ubytovat. Nemůžu si vyzvednout peníze na poště," popsal Tkadlec Právu své další problémy. Od státu proto požadoval kompenzaci dva miliony korun a dalších 250 tisíc za každý měsíc, kdy byl bez dokladů. Soud však jeho nároky neuznal. Současnou situaci si podle soudce Tkadlec zavinil sám, když odmítl s úřady dále spolupracovat. Muž se chce proti verdiktu odvolat, píše Právo.


Ester Kočičková,  foto: ČTK
Komunisté si chtějí stěžovat Radě Českého rozhlasu na satirický pořad Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu ptá se Ester Kočičková, respektive Olaf Lávka. Urazil je jeden z výroků, který zazněl v jeho nedělním vydání. Na Kočičkovou pak chtějí podat trestní oznámení. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Ester Kočičková a Oldřich Kužílek v pořadu vystupují jako moderátor a fiktivní odborník, který glosuje aktuální dění. V nedělním díle satirického pořadu Kočičková v rámci své role fiktivní postavy pronesla mimo jiné, že "komunisti jsou prasata". "Rozhodli jsme se, že podáme stížnost, a pokud to bude možné, i trestní oznámení. Každého z nás se ta věta dotkla osobně," řekl Mladé frontě Dnesšéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Replika rozhořčila podle deníku i další politiky KSČM. "Vůbec tu reakci nechápu. To už by nás třeba Stanislav Gross za to, jak jsme se pouštěli do něj, musel nechat vsadit do vězení. Jestli na mě opravdu dají trestní oznámení, už se na ten soudní proces vážně těším," řekla listu Kočičková. Šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný se chystá komunistům omluvit. "Udělám to před příštím vydáním pořadu. Výrok, kterého se Ester dopustila, nemá ani v satiře co dělat," řekl Mladé frontě Dnes Pokorný. Všechna další vydání satiry prý bude bedlivěji kontrolovat, uvedl deník. Podle právníků, které deník oslovil, komunisté s trestním oznámením ani případnou žalobou na ochranu osobnosti pravděpodobně neuspějí. "Je to výrok, který nikoho nemůže poškodit. A takto to také soudy obvykle posuzují," řekl Mladé frontě Dnes advokát Tomáš Sokol.


Vladimír Růžička,  foto: ČTK
Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička chce opravdu u české reprezentace skončit. "Nikdo mě nepřemluví," řekl deníku Sport. Prosby přitom slyší ze všech stran. Také zaplněným Staroměstským náměstím v Praze, kde v pondělí fanoušci přichystali šamponům bouřlivé přivítání, znělo ´Trenére zůstaň´. Růžička ale podle deníku své rozhodnutí věnovat se už jen práci ve Slavii měnit nehodlá. "Já jsem opravdu Slavii slíbil, že se jí budu plně věnovat a chci to dodržet." Růžička říká, že své slovovždy drží. "Předsedovi svazu panu Kulhánkovi jsem před rokem slíbil, že národní tým na jednu sezonu vezmu. A to jsem splnil. Samozřejmě jsem rád, jak sezona dopadla. Kdo ale dělá sport, ví, jak je ta hrana úspěchu a neúspěchu uzoučká. Když vyhrajete, vyhazují vás do vzduchu. Pokud bychom nevyhráli, zašlapali by mě do zelí. A vidíte, to bych měl teď situaci hned jednodušší. Nikdo by o mě nejevil zájem a měl bych klid," řekl deníku Sport se smíchem Vladimír Růžička.


Firma, která mění zesnulé v diamanty, se chystá do Česka - informuje o tom Mladá fronta Dnes. Společnost Lifegem nabízí lidem, kterým zemřela blízká osoba, neobvyklou vzpomínku. Diamant ze zpopelněných pozůstatků zesnulého. Firma, která působí například v Maďarsku, plánuje vstup na český trh do dvou let. "Víme, že se tato myšlenka nemusí líbit všem, ale snažíme se sdělovat naše poselství tak otevřeně a kompletně, jak jen to je možné. Já sám jsem přišel o tři děti a s manželkou jsme měli výborný pocit z objednání si diamantů z jejich popela," řekl listu Tom Jaspers, šéf evropské pobočky Lifegem, která se výrobou diamantu z popela zesnulých zabývá. Podle Jasperse se firma nesnaží zneužít situaci, ve které se pozůstalí ocitají. "Jsem přesvědčen, že je to naprosto neetické. Lidské tělo nemůže být jen materiál k výrobě něčeho jiného. Připadá mi to jako chorobný fetišismus, útěcha se dá najít i v jiných věcech," řekl Mladé frontě Dnes profesor Univerzity Karlovy a katolický kněz Tomáš Halík.