Hamáček: Nouzový stav platí v souladu s Ústavou

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) je přesvědčen o tom, že nouzový stav kvůli covidu-19 vláda vyhlásila v neděli v souladu s ústavou. V současné debatě o ústavnosti kroku kabinetu podle něj zaniká fakt, že Sněmovna má právo jakýkoliv nouzový stav vyhlášený vládou zrušit, ale také má možnost vyhlásit nedůvěru kabinetu. Hamáček v pondělí řekl, že z tohoto důvodu nemůže být řeč o tom, že by si kabinet uzurpoval kompetence vůči poslancům. Kabinet minulý týden nedostal souhlas Sněmovny, aby v Česku prodloužil nouzový stav. Skončil tak o půlnoci z neděli na pondělí. Navázal na něj ale nový nouzový stav, který vláda vyhlásila do konce února na žádost hejtmanů. Kabinet s odkazem na názory právníků několika resortů tvrdí, že uvedený postup je v souladu s Ústavou, podle některých odborníků či šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však předpisy porušuje a obchází při tom ústavu i Sněmovnu.

Hamáček také ocenil, jak hejtmani k jednání přistoupili. Závěr je podle něj dobrou zprávou pro Česko. Odborná debata na úrovni hejtmanů a vlády s šéfy krajských hygien podle něj ukázala, že u aktuálních opatření proti covidu-19 není prostor pro rozvolňování.

Vláda s opozicí začnou v úterý znovu jednat o opatřeních

První jednání o další podobě koronavirových opatření v Česku v úterý absolvují představitelé vlády s lídry opozičních stran. Základem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měl stát pandemický zákon, protože opoziční strany požadují jeho vznik. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v souvislosti s pandemickým zákonem upozorňuje na to, že řadu opatření lze vyhlašovat i bez nouzového stavu, pro některé oblasti je pak nutné představit nová pravidla. Vláda podle Spolu musí představit vlastní zákon, nebo v legislativní nouzi využít opoziční předpis. Kvůli kvalitnějšímu a efektivnějšímu systému kompenzací žádají strany také odškodňovací zákon. "Oba zákony je nutné schválit do 14 dnů, aby nouzový stav již nebyl dále potřebný, jsme připraveni jednat kdykoli na mimořádné schůzi Sněmovny i Senátu," uvedly. Opozice apeluje také na postupný návrat žáků do škol či zrušení některých sporných opatření proti šíření covidu-19.