Hamáček odmítá tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl nové informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. "Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo," uvedl Hamáček v úterní tiskové zprávě. Potvrdil, že 14. dubna se na vnitru uskutečnilo několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě. Jediným tématem byl ale podle něj dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi ČR a Ruskem. "Mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik," poznamenal vicepremiér. "V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci," dodal Hamáček.

Část opozice vyzvala ministra vnitra k demisi, Hamáčka naopak podpořili nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman či velvyslanec ČR v Moskvě Vítězslav Pivoňka. Opozice před zasedáním Sněmovny apelovala na to, aby komora záležitost projednala bezodkladně v tajném režimu a zabývaly se jí také příslušné výbory a komise. Poslanci po odpoledním začátku schůze na návrh koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) odsouhlasili, že záležitost projednají. Později schválili i uzavření bodu veřejnosti kvůli tomu, že zaznějí utajované skutečnosti. Jednání za zavřenými dveřmi se zúčastnili i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace, ředitel Vojenského zpravodajství, policejní ředitel i nejvyšší státní zástupce. Sněmovna jednala asi hodinu a půl bez výsledku. Kdy bude debata pokračovat, není jasné.  Nejvyšší státní zástupce Zeman debatu ve Sněmovně zkritizoval. Novinářům řekl, že se styděl za to, jakým způsobem jednání probíhalo. "Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Byl jsem přítomen nejapnému a nedůstojnému divadlu," uvedl.

Hamáček ve středu 14. dubna oznámil, že odletí v pondělí 19. dubna do Moskvy jednat o dodávkách ruské vakcíny. Cestu, kterou kritizovali premiér Andrej Babiš (ANO) i opozice, pak zrušil. Později ji označil za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací o kauze Vrbětice. Babiš se k cestě na uzavřeném jednání Sněmovny nevyjádřil.

Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatická roztržka mezi ČR a Ruskem. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".