Do čela rezortu zdravotnictví se vrací staronový ministr Adam Vojtěch

Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rezignoval. Nahradit ho má jeden z jeho předchůdců - nynější poslanec za ANO Adam Vojtěch.

Rastislav Maďar | Foto: Věra Luptáková,  Český rozhlas

Z funkce ministra zdravotnictví se stala krátkodobá brigáda, a to si zdravotnictví nezaslouží, reagoval na situaci šéf lékařské komory Milan Kubek. Naopak epidemiolog Rastislav Maďar návrat Vojtěcha vítá, podle něj vždy dal na rady odborníků.

Na postu šéfa zdravotnictví se už vystřídali čtyři ministři

Na postu ministra zdravotnictví se od roku 2017 vystřídali čtyři ministři. Arenberger nastoupil do funkce na začátku dubna. Střídal Jana Blatného, který ve funkci vydržel zhruba pět měsíců. Ještě před tím byl na postu 38 dnů Roman Prymula, který nastoupil právě po Vojtěchovi.

Andrej Babiš | Foto:  Úřad vlády ČR

Když se novináři zeptali premiéra Andreje Babiše (ANO) na jméno pátého ministra, tak řekl:

"Nebude to ministr pátý, ale čtvrtý a bude to Adam Vojtěch. V září se rozhodl, že po té covidové zátěži odejde. Mě to mrzelo, protože si myslím, že byl velice dobrý ministr a teď jsme se domluvili, že nastoupí."

Arenberger: Články připomínaly mediální lynč

Ministr Arenberger čelil kritice kvůli tomu, jak informoval o svém majetku. Podle premiéra Babiše se k odstoupení rozhodl kvůli tlaku na rodinu. Petr Arenberger na tiskové konferenci označil za jediné své pochybení nesprávně vyplněné majetkové přiznání, za což se omluvil.

Petr Arenberger | Foto:  Úřad vlády ČR

"Daně platím poctivě. Daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetkové přiznání a vytvořil tak prostor ke kreativním spekulacím. Za tuto chybu v podobě přestupku jsem se již omluvil. To je také to jediné, co jsem provedl. To, co jsem ale zažil poslední týden, připomínalo spíš mediální lynč, než seriózní zpravodajství od některých médií."

Média v uplynulých týdnech přinášela informace tom, že vlastní přes 160 nemovitostí, o pochybnostech o pronájmu jedné z nich vinohradské nemocnici, privatizaci jeho bytu s ordinací v Praze 1 nebo o milionových ziscích z klinických studií.

Ilustrační foto: visuals3Dde,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Ministr připomněl, že při svém nástupu do funkce si stanovil pět priorit - komunikaci s veřejností, očkování, dostupnost léků proti covidu-19 s monoklonálními protilátkami, promyšlené rozvolňování pomocí balíčků opatření a obnovení běžné zdravotnické péče a její financování. To se podle něj daří.

"Už jsme podali 4,7 miliónu dávek vakcín. Celkem jsme naočkovali 3,5 milionu osob a z nich už má jeden a čtvrt milionu dokončené očkování. Očkovací centra jedou jako o závod a není vyloučeno, že ve čtvrtek dosáhneme magických sto tisíc naočkovaných za den."

Doplňující dotazy novinářů po svém zhruba patnáctiminutovém projevu neumožnil.

Politolog: Počítal jsem s tím, že ministr víc zabojuje

Jan Hamáček | Foto: Úřad vlády ČR

Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček považuje rezignaci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) za logickou. Návrat jednoho z jeho předchůdců Adama Vojtěcha (za ANO) do vlády pak ukazuje, že snaha ANO mít nepolitické ministry narazila na své limity. Za Vojtěchovu výhodu považuje to, že se nebude na ministerstvu muset zaučovat.

O odchodu Arenbergera se spekulovalo. Politolog Jan Kubáček v České televizi uvedl, že si myslel, že své argumenty odprezentuje veřejnosti.

Jan Kubáček | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas

"Já jsem si myslel, že ministr ještě více zabojuje, počítal jsem, že argumenty má a odprezentuje je veřejnosti. Teď se dostal do nepříjemné situace, jeho odchod bude přiznáním viny. Výsledkem je, že celá veřejnost ho bude spojovat s tím, že je to bohatý ministr, což by bylo to nejmenší, ale že víc než zdravotnictví se věnuje rozšiřování svého nemovitostního portfolia. To jistě nezamýšlel, protože to byl člověk, který hodně dával důraz na komunikaci, řadu věcí nastartoval nově, jinak, v lepším tónu."

Na základě kompletního výpisu posledního Arenbergerova majetkového přiznání poskytnutého ministerstvem zdravotnictví, web Seznam Zprávy uvedl, že ministr sám nebo s manželkou vlastní přes 160 nemovitostí a více než 240 hektarů orné půdy. Ministr ale odmítl, že by po zájmu médií "pohádkově zbohatl". Dodal, že pozemky má z větší části od rodičů.

Bohuslav Svoboda | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

Představitelé opozičních stran kritizují personální politiku premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle poslance ODS Bohuslava Svobody již nemá Babiš kde brát. Adam Vojtěch možná nikomu moc nevadil, jeho nezvládnutí nástupu druhé vlny pandemie covidu a předražené nákupy ochranných pomůcek ale zapomenout nelze," uvedl v tiskové zprávě Svoboda.