Haškův pomník na Žižkově

Praha se po desítkách let odkladů snad konečně dočká pomníku klasika českého humoru a nejpřekládanějšího českého spisovatele, autora Osudů dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška. Společnost pro postavení Haškova pomníku spolu s žižkovskou radnicí pro něj již vybrala i místo - Prokopovo náměstí v samém centru starého Žižkova. Připravila Milena Štráfeldová.

O tom, proč Haškův pomník bude stát právě zde, hovoří vnuk slavného spisovatele Richard Hašek:

"Hašek, když se vrátil v roce 1920 do Prahy, tak vlastně neměl kde bydlet, protože pět let byl ve válce. On bydlel u Franty Sauera v Jeronýmově ulici vedle Prokopova náměstí, kde vlastně má ten pomník mít."

O postavení Haškova pomníku se pražský Žižkov však nepokouší poprvé. Tyto snahy se datují nejméně od 70. let minulého století. Richard Hašek k tomu dodává:

"Kdysi se snažili naši předchůdci, aby ta socha tam byla. Dokonce byla odlita. Na Olšanském náměstí byl postaven základní kámen, ale to zlikvidovali. Dali přednost Švermovi."

Společnost pro postavení pomníku Jaroslava Haška pak na místě základního kamene uspořádala několik happeningů, při nichž volila i nejlepší Haškovu "živou sochu" - stal se jí mimochodem jeden z žižkovských bezdomovců - nakonec ale spolu s žižkovskou radnicí vytvořila projekt na skutečný Haškův pomník. Autorem budoucího pomníku, který dosud existuje jen v malé maketě, je akademický sochař Karel Nepraš. Podobu pomníku přibližuje vedoucí odboru kultury žižkovské radnice Jaroslav Brabec:

"Jedná se o jezdecký pomník. Čelo toho pomníku bude hlava plus přední část koně, pak vlastně jakoby zprostředka vyrůstá sloup, na kterém bude busta Jaroslava Haška, a zadek opět bude koňský. Dokonce se uvažuje, že v útrobách tohoto pomníku bude soudek s pivem a pípa."

Finanční náklady na postavení Haškova pomníku by měla nést především Společnost, která k jeho výstavbě již v roce 1997 vznikla. Žižkovská radnice však přislíbila, že formou grantů na jeho vybudování přispěje i ona. Podle optimistických odhadů Haškova vnuka by jezdecký pomník Jaroslava Haška na Prokopově náměstí mohl být odhalen zhruba do dvou let.