Hezky česky: Dnes o zvířatech a hlavně o praseti…

Dudek chocholatý odchovaný v ZOO Hluboká

Byli jste dnes pilní jako včelka, chytří jako liška, nebo jste spali jako dudek? Jak moc jsou nám zvířata podobná? V jazykovém koutku se dnes zaměříme na zvířecí přirovnání.

Lidé vždy rádi nacházeli ve zvířatech lidské prvky a vlastnosti. Zpěv některých ptáků nám připomíná smích, chechot, nebo árie, barevná skvrna na ptačí hlavě zase čepičku.

To samé ovšem platí i naopak. Často jako bychom si vypůjčili některé vlastnosti od zvířat. Třeba pokud jde o vzhled: Když je někdo rozzlobený, může být v obličeji červený jako rak, pokud si ráno neučešeme vlasy, zůstaneme rozcuchaní jako vrabčák, velice štíhlá žena má zase pas jako vosa.

Poměrně vzácné je spojení krajně odporného tvora s krásným pocitem. Myslíte, že to není možné? Tak to zkusme. Jste šťastní? Pak jste možná šťastní jako blecha.

Opak štěstí, tedy smutek a skleslost, je už zase v normálu, když vypadáte jako zmoklá slepice. Nebo máte radši zvířata chlupatá? Možná jste věrní jako pes, chytří jako liška, nebo třeba drzí jako opice.

A co teprve, když se podíváme, co vše zvířata umí…Někdo dokáže plavat jako ryba, nebo létat jako pták, plazit se jako had, nebo šplhat jako veverka. Možná se rádi lísáte jako kočka, nebo ještě raději spíte jako dudek. A když člověk překvapeně zírá, můžeme, ne zcela slušně, říci, že čumí jako tele na nová vrata, nebo kouká jako vyoraná myš.

Zmije  (ilustrační foto) | foto: Ivan Lukeš

Když počítače vytlačily z pracovny a kanceláří psací stroje, přišli jsme o přiléhavé vystižení pomalého psaní: Ťuká jako datel. Dnes ještě občas si povzdechneme: vyjádřit, když někdo píše pomalu: Ten, než to nadatluje. A pak jsme ještě umisťovali slony do porcelánu, nebo lišky do kurníku.

Není ovšem všestrannější zvíře, než je prase. Pokud je člověku dobře a nic mu nechybí, má se jako prase v žitě. Pokud to ale přežene, s přibývajícími kilogramy tloustne, stane se prasetem s jiným přívlastkem. Nebo stačí, když se člověk neumyje a je špinavý jako prase. Můžete být líný jako prase, mít smůlu jako prase, mít štěstí jako prase, mít peněz jako prase, nebo mít auto velké jako prase… Snad nejhorší může být, když o někom řekneme, že se choval jako prase.

Pak ještě máme prasátko, třeba jako kuličku ve hře Pétanque a samozřejmě je tu ještě Zlaté prasátko. Jako pokladnička, pro štěstí a také odměna, za půst před štědrým večerem. Jinými slovy, ze všech přirovnání z říše zvířat je právě prase v naší řeči a v našich lidských projevech nejčastější. I když se s tím někdy raději nechlubíme.

prasátko,  peníze,  spoření,  finance | foto: Fotobanka Pixabay

Doufám, že v tom teď nemáte zmatek jako prase.


Cyklus Hezky česky vznikl ve spolupráci se studenty FF UK pod vedením Ústavu českého jazyka a teorie komunikace a Ústavu bohemistických studií, konkrétně doc.PhDR. Ivany Bozděchové, CSc. a PhDR.Svatavy Škodové, Ph.D. V audioverzi vystupují Hana Shánělová a Michael Rozsypal.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • Hezky česky

    Jazyk se vyvíjí, nové technologie, novinky, aktuální dění přinášejí nové výrazy, některá odvětví i vlastní slang. Proměnám slovní zásoby je věnovaný cyklus Hezky česky.