Hladina Moravy na dolním toku stoupá, stále se ale drží v korytě

Hladina řeky Moravy na dolním toku jde stále nahoru poté, co byl v pondělí vyhlášen třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku. Řeka se již místy rozlévá do krajiny. Ve větší míře by ohrozit majetek lidí neměla, řekli novinářům členové krajské povodňové komise. Kulminaci očekávají ve druhé polovině týdne. Přes dobrou situaci zřídili na hejtmanství krizovou linku, kde mohou lidé například zjistit, zda jsou v ohrožených oblastech průjezdné silnice. Na čísle 541 658 821 je služba k dispozici 24 hodin denně.

Boj s vodou v Jihomoravském kraji je nejúpornější v Hodoníně, kde skupina 140 hasičů plnila celou noc pytle s pískem, a těmi pak zpevnila 400 metrů dlouhou hráz vedoucí po nábřeží Moravy. Práci tam hasičům ztěžuje složitý přístup k hrázi a také stoupající voda. V Moravském Písku hasiči postavili mobilní hráz. Část lesa je zaplavena u Strážnice, kde je ale voda daleko od domů. I v Rohatci Morava vystoupila z břehů. Zaplavila tamní železniční most, dětské hřiště a několik zahradních chatek. Dostala se i do několika sklepů. V Dubňanech je pod vodou a tedy neprůjezdná místní silnice na Ratíškovice. Vodohospodáři nepředpokládají, že by se hráze kdekoliv měly roztrhnout nebo podmáčet a začít propouštět vodu. Jejich stav se však v příštích dnech bude pravděpodobně kontrolovat z vrtulníku.

Ve středu by se voda měla začít z koryta Moravy rozlévat. Stane se tak v prostoru pod Lanžhotem, kde je Polesí Soutok. Tamní lužní lesy jsou zaplavovány pravidelně, škody by tak neměly nastat. Problémy mohou přijít až v létě, kdy se ve vytvořených vodních plochách budou líhnout komáři. Vodní masy se rozlijí také do luk u Mikulčic a zaplaví pravděpodobně i přístupovou cestu k velkomoravskému hradišti Valy. Památka samotná je však na návrší a měla by zůstat na suchu.

Autor: Peter Gabaľ