Hladiny většiny moravskoslezských řek postupně klesají

Hladiny rozvodněných řek v Moravskoslezském kraji postupně klesají. V úterý po 18:30 platil třetí povodňový stav na 11 místech. Do půlnoci na středu se očekávalo ještě průměrně do 20 milimetrů srážek, ve středu má déšť podle předpovědi postupně ustat. Povodí Odry proto očekává, že hladiny toků budou nadále klesat. ČTK to řekl mluvčí společnosti Čestmír Vlček. Bez proudu je dál několik tisíc domácností, omezena je doprava na některých železničních tratích. Některé firmy musely omezit výrobu.

V noci na úterý některé řeky klesaly tak rychle, že dosáhly i druhého stupně povodňové aktivity. Vlivem nočních srážek ale začaly v ranních hodinách opět stoupat. Většina z nich začala odpoledne opět klesat včetně Olše, jejíž hladina se na horním toku zvýšila do 12:00 zhruba o metr. Na Olši ale stále platí třetí povodňový stupeň. Ten platí i pod přehradou Šance na Ostravici, jejíž hladina jako jedna z mála ještě stoupá kvůli zvýšenému odtoku z nádrže. Výrazné poklesy hladin zaznamenaly odpoledne především menší toky, například Porubka ve Vřesině, Lubina v Petřvaldu či Jičínka v Novém Jičíně.

Podle informací moravskoslezských hasičů povodně v kraji zasáhly přes 700 objektů a ohrozily 2145 lidí. ČTK to řekl zástupce ředitele krajských hasičů Vladimír Vlček. Odpoledne hasiči zachránili dvě osoby, které uvízly v chatce v Ostravě-Svinově Dubí. Muže a ženu ve věku 30 a 50 let objevili v chatce obklopené vodou.

V Moravskoslezském kraji, na Přerovsku a na Vsetínsku trvá kalamitní stav, vyhlášený energetiky v pondělí. V regionu bylo okolo 17:30 bez elektrické energie asi 7000 domácností. Růst zavinily další poruchy nahlášené především v Ostravě a na Novojičínsku. Železničářům se naopak podařilo zprovoznit v kraji většinu uzavřených tratí. Některé firmy na Karvinsku i omezily provozy. Desítkám lidí z Karvinska vyhrožují firmy výpovědí, pokud jim nepředloží potvrzení, že se nemohli dostat kvůli záplavám do práce. Situaci se snaží řešit karvinský magistrát ve spolupráci s krajským úřadem v Ostravě.

V zatopených oblastech se už objevil první pokus o rabování. Tři lidé se snažili v pondělí v Ostravě vloupat do částečně zatopeného objektu. Policie všechny díky oznámení občanů na místě zadržela. Snažili se ukrást jízdní kola.

Autor: Peter Gabaľ