Hlavní slovo v nasazení protichemické jednotky má Lupuljev

Velitel česko-slovenského protichemického praporu v Kuvajtu generál Dušan Lupuljev je osobou, která má konečné rozhodovací pravomoci o tom, kde a jak bude jeho jednotka nasazena. Na tiskové konferenci na ministerstvu obrany to ve čtvrtek řekl ministr Jaroslav Tvrdík s tím, že ve svého velitele má naprostou důvěru. Tvrdík se s ním v případě nutnosti může spojit satelitním telefonem, podle ministra je totiž v Kuvajtu nyní zřejmě rušena mobilní telefonní síť.

Lupuljev už v minulosti podle ministra použil takzvanou červenou kartu a odmítl souhlasit se zapojením protichemické jednotky do bojového uskupení arabských států. Ministr také uvedl, že nevyšla jednání s některými státy v Perském zálivu, které měly zájem o rozmístění části jednotky na svém území jako prevenci proti útoku zbraněmi hromadného ničení. Rozhovory o této možnosti podle Tvrdíka ztroskotaly na tom, že arabské státy, které měly o české vojáky zájem, požadovaly, aby se na ně vztahovaly předpisy islámského práva šaríja.

"Jsem nadšen z působení jednotky," řekl novinářům Tvrdík. Už poněkolikáté od začátku útoku koalice vedené Spojenými státy na Irák zopakoval, že vojáci nejsou součástí útočící koalice, zapojí se ovšem do akce, pokud Irák proti civilistům nebo spojeneckým jednotkám použije zbraně hromadného ničení.

Lupuljev má konečné slovo v tom, že byly splněny podmínky mandátu daného vojákům českou politickou reprezentací a jednotka může začít působit. Původně měl mít podobnou pravomoc i generál Petr Pavel na velitelství operace nejprve v Tampě na Floridě a nyní v Kataru. Protože ale Rada bezpečnosti OSN nezaujala k situaci nové stanovisko, Češi se nestali součástí protiirácké koalice a generál Pavel má nyní jen povinnost informovat české představitele. O bojových akcích přitom Češi nejsou dopředu informováni, uvedl ministr obrany.

Autor: Eva Petržílková