HN: Rektorka Mendelovy univerzity Nerudová zvažuje kandidaturu na Hrad

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová přemýšlí o kandidatuře na prezidentskou funkci, zatím se ale nerozhodla. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny dvaačtyřicetiletá ekonomka uvedla, že je zklamaná z přístupu současných politických elit. Z české politiky se podle ní vytratily pokora a důvěra.

Nerudová uvedla, že jí chodí řada zpráv, aby o nejvyšší funkci ve státě usilovala. Prezident je podle ní pojistka demokracie, který kromě toho, že má řadu důležitých pravomocí, by měl dávat občanům naději a tlačit na vládu, aby krizi zvládla. V současné politické reprezentaci postrádá pokoru, politici podle ní nedůvěřují občanům, což se prokázalo i v současné epidemii koronaviru.

Mandát rektorky vyprší Nerudové v únoru příštího roku, prezidentské volby se mají konat začátkem roku 2023. Nerudová se specializuje na daně a jejich harmonizaci s Evropskou unií. Od ledna 2018 je předsedkyní komise pro spravedlivé důchody. Loni v dubnu společně s dalšími ekonomy založila občanskou iniciativu KoroNERV-20, jejímž hlavním cílem je zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku.