Hokejoví obránci Srdínko a Židlický se upsali švédskému Leksandu

Hokejoví obránci Marek Židlický a Jan Srdínko podepsali smlouvy s nováčkem švédské ligy Leksandem. Zatímco čerstvý mistr světa z Vídně Židlický bude ve Skandinávii působit pouze v případě, že se nerozběhne NHL, Srdínko uzavřel s ambiciózním klubem klasický kontrakt.

Židlický by se do Leksandu přesunul z IFK Helsinky, kde strávil letošní sezonu. "Když to přeženu, tak Marek měl milion nabídek, chtěl ho skoro každý," řekl hráčský zástupce Jiří Hamal internetovému serveru hokej.cz na adresu nejlepšího obránce šampionátu ve Vídni a člena All Star týmu turnaje. Odchovanec kladenského hokeje se rozhodl pro švédský klub, se kterým podepsal takzvanou alternativní smlouvu. "V případě, že začne NHL, bude hrát za Nashville. Jestliže ne, nastoupí za Leksand," uvedl Hamal.

Srdínko se stěhuje na sever Evropy z Ruska, kde hájil barvy Novosibirsku. Po roce však klub opustil a podepsal s Leksandem také roční smlouvu. Také on měl několik nabídek, i z české extraligy. "Dohodli jsme se, že Honza ještě bude hrát v cizině. Má za sebou úspěšný rok, příští sezonu na to chce navázat," řekl Hamal, podle kterého se Srdínko do švédské soutěže hodí.

Srdínko a případně Židlický nebudou jedinými českými hráči v klubu. V letošní sezoně působili v Leksandu obránce Ladislav Benýšek a útočník Tomáš Kucharčík. Zatímco Benýšek bude v týmu pokračovat, Kucharčík odešel do druholigového švýcarského celku Morges. Leksand pro příští sezonu angažoval také slovenského útočníka Jiřího Biceka.