Hokeji fandí i Češi v zahraničí. V Anglii se ze sledování stala párty. Jiné země neví, že mají svůj hokejový tým

Česko žije hokejem. Skončili jsme ve skupině třetí a ve čtvrtfinále Češi narazí na obávané Američany, se kterými nemají nejlepší bilanci. O hokeji diskutují na facebooku i čeští krajané.

Jak moc se v zemích, kde žijí, hokej sleduje? Obecně platí, že čím je země jižněji, tím se tam hokej sleduje méně. Začneme u protinožců. Jak napsala Lucie: "Austrálie vůbec nesleduje, ale česko-slovenská komunita pořádá společné promítání v našem místním Sokole."

V Kanadě a Americe více prožívají NHL. "Žiji v Pittsburghu, kde všichni vědí, kde je ČR, protože znají Jágra. Hokej se sleduje. K tomu taky americký fotbal a basketbal. Čím geograficky níže v USA, tím méně se hokej sleduje," napsala Ivana.

Ve Finsku to sledovali všichni, ve Francii se ptají, co ten hokej je

Přesuňme se na sever Evropy. "Když jsem žila ve Finsku, tak tam to sledovali všichni z mého okolí, ale poklidně. Ve Francii na mě koukají jako, co to ten hokej je," napsala Petra.

"Ve Švédsku to taky moc nehrotí, sledují, ale ne tak horlivě... A když se jich člověk zeptá, řeknou, že to stejně vyhrají, tak je to jedno. Dneska jsme se tu zrovna dohadovali... Tedy, diskutovali," přidala se Verča.

Foto: Petr David Josek,  ČTK/AP

Letos na sebe upozornily i týmy Dánska a Švýcarska. Jak říká René, u nás v Dánsku se dívají na hokej. "Tedy alespoň všichni, co znám. A můj Dán není výjimka." Hokej sledují i ve Švýcarsku, píše Barbora. "Za těch 35 let co jsem tady, tak se pronikavě zlepšili. Ale už tenkrát byla národní liga společenská událost, a stadion v Bernu s 16 tisíci místy je celou sezónu natřískanej."

Zajímavé jsou postřehy krajanů z Británie a Irska. "My v Severním Irsku fandíme do roztrhání těla a sobotní zápas s Velkou Britanií sledovali i moji kolegové z práce, až z toho měli nakonec párty. Bohužel vůbec nevěděli, o co jde," přidává svůj postřeh Petra. "Naši kamarádi ve Skotsku ani nevěděli, že se nějaké MS hraje, a že tam má Velká Británie svůj tým 1(a že jsme je porazili 4:1). Tady frčí jiné sporty," píše Hana.

Turecko, Francie i Itálie hokej neřeší

Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

A potvrzuje se, že čím jižněji položené země, tím méně zájmu o hokej. Třeba Turecko. "Tak v Turecku taky nikoho, kromě nás, Slováků, Finů, Norů, Švédů, Kanaďanů,… občas nějaký amík a pár dalších bláznů. Občas pořádáme společné přenosy," informuje Kateřina.

Ani Francie, i když se na MS probojovala, hokej moc nesleduje. Jak píše Libu: "Hledala jsem ve všech programech. Naštěstí mám účet české televize od maminky a tak sledujeme s manželem. I když je Francouz, tak fandí a sleduje každoročně."

Také Itálie moc hokej neřeší. Jak píše česká krajanka: "Kdysi hráli Češi s Italy, nevím, jestli na kvalifikaci MS, a říkám italským klukům, jestli se budou dívat, a oni se divili, že vůbec nějaký hokejový tým mají."

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: facebook
klíčová slova:
spustit audio