Horolezec Rakoncaj vydal před svými sedmdesátinami knihu vyzpomínek

Legendární český horolezec Josef Rakoncaj před sedmdesátými narozeninami, které oslaví v úterý 6. dubna, zavzpomínal na svou dlouhou kariéru v nové knize Rakoncaj. Měl jsem kliku. Sám už chodí do přírody spíše jen na procházky, leze zřídka. Hory pro něj ale mají pořád kouzlo. Novou knihu napsal společně a Miloněm Jasanským, s nímž už dříve vytvořil pět publikací. "Pracovali jsme na ní tři roky, byla směřovaná právě k narozeninám. Je to velký formát. Je tam celá má historie, 53 let lezení," popisoval Rakoncaj v rozhovoru s ČTK.

Během své kariéry absolvoval více než 30 expedic, při nichž vystoupil na vrcholy velehor téměř všech světových kontinentů. Celkem Rakoncaj vylezl na devět osmitisícovek ze čtrnácti, z toho šest z nich zdolal jako první Čech. Tuzemský primát měl i na druhé nejvyšší hoře světa K2, na které stanul 31. července 1983. Uvědomuje si, že někdy jen se štěstím vyvázl z kritických situací.

V 70. letech minulého století začal vyrábět oblečení a vybavení do extrémních podmínek, které bývají na expedicích. Firmu Sir Joseph má na starosti především jeho syn Lukáš. Rakoncaj miluje výšky nejen ze špiček hor, ale také jako pilot ultralehkých letadel. Několik strojů vyrobil a prodal. Na dalším nyní pracuje. Zdraví a omezení kvůli koronaviru mu aktuálně neumožňují cestovat na další dobrodružství do zahraničí. "Ale samozřejmě nějaké cesty bych ještě chtěl pořídit," dodal světoběžník Rakoncaj.