Rok s covidem. 20 tisíc mrtvých a stále se zpřísňující opatření

Foto: ČTK/Glück Dalibor

Je to přesně rok, kdy se v Česku objevil koronavirus. A jak to vypadá, své vlády se vzdát nechce. Česko patří v Evropě k nejhorším a opatření se dále zpřísňují.

Jaký byl tedy rok s covidem? Stál křeslo dva ministry zdravotnictví. Divadla, služby, řada obchodů a restaurace jsou už několik měsíců zavřené a mnohým hrozí krach. Děti se neučily skoro celý rok. Nemožnost cestovat přispěla ke katastrofickému propadu letectví a cestovních kanceláří. Rozpočet na tento rok počítá se schodkem 500 miliard korun. A lidé nesmí cestovat mimo svůj okres. Už několik měsíců platí nouzový stav.

Foto: MZČR
Česko nebylo na druhou vlnu připravené

Všechno vypuklo 1. března 2020, kdy se jako pozitivní ukázaly tři vzorky, které byly poslané do laboratoře v Berlíně. Česko první vlnu zvládlo. Ačkoli většina odborníků již na jaře varovala před podzimní druhou vlnou, ta zasáhla Česko nepřipravené. Výsledkem roční přítomnosti koronaviru je víc než 20 tisíc mrtvých. Covid už prokazatelně prodělalo přes 1,2 milionu lidí.

Nákaza zasáhla 192 zemí a rozšířila se na všech 7 kontinentů. Vědcům se zatím nepodařilo odhalit původ nového typu koronaviru, přestože po něm pátrali v čínském Wu-chanu, kde to všechno zřejmě začalo.

Foto: MZČR

Covid zabil za rok 20 tisíc lidí, španělská chřipka za dva roky 50 tisíc

Počet zemřelých v Evropě k 21.2.2021 přepočtený na 100 000 obyvatel,  foto: © Statista 2021

"V porovnání s okolním světem vycházeli Češi z katastrof 20. století zpravidla dobře. Počty obětí válek a epidemií se české země nikdy neřadily mezi nejvíce postižené. Mnoho současných údajů ale ukazuje, že covid-19 to výrazně změní. V důsledku nejrůznějších selhání bude Česká republika dost možná odstrašujícím příkladem v budoucích učebnicích dějepisu," řekl historik Rudolf Kučera z Archivu Akademie věd.

Podle Kučery na španělskou chřipku zemřelo mezi lety 1918 až 1920 odhadem 50 tisíc lidí. V Československu tehdy žilo 13,5 milionu lidí. "Pokud by křivka mrtvých v následujících měsících neklesala, můžeme se velmi rychle dostat i na obdobné hodnoty," dodal historik. V období španělské chřipky však lékaři nedisponovali plicními ventilátory, přístroji ECMO nebo moderními antivirotiky. Smrtelným infekcím přenášeným vzduchem jsme podle něj naprosto odvykli.

Od látkových roušek k respirátorům

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Zavřené školy, divadla a kina, restaurace, obchody, kadeřnictví, kompenzace a roušky. To byla hlavní témata rozhovorů během uplynulého roku. Právě roušky se staly jedním ze symbolů boje proti koronovaviru. V obchodech chyběly a tak je lidé začali šít. Část populace však roušky odmítá.

Před prázdninami se nosit přestaly a lidé prožili léto u vody a na výletech převážně po Česku. Počty nakažených začaly narůstat a situace je po roce ještě horší. Místo roušek se nosí v dopravě a obchodech respirátory.

Letošní skvělá zima střediskům radost neudělala

Foto: Martin Pařízek,  ČRo

Letošní zima nabídla po mnoha letech skvělé sněhové podmínky. Lyžařské areály se však loučí s lyžařskou sezónou, která ani nezačala. Třeba středisko Deštné v Orlických horách bylo kvůli pandemii v provozu devět dní v prosinci. Ani restaurace nepřivítaly od podzimu mnoho návštěvníků.

Drtivý dopad měla pandemie na cestování. Uzavřené hranice patřily k nejvážnějším zásahům do běžného života. Dnes jsou sice otevřené, ale není kam jet. Všude panují přísná opatření, snad kromě několika exotických destinací.

Semafor nahradil PES

Původně v Česku platil semafor, který ukazoval riziko nákazy. Časem celý zčervenal a nahradil ho systém PES, který se vytrvale drží na čtvrtém a nejvyšším pátém stupni. A to za přispění jihoafrické a britské mutace viru, která se v Česku rozšířila.

Mutace přinesly větší počet mladších pacientů v těžkém stavu v nemocnicích, které jsou přeplněné. Může to ale být i obecně větším počtem nakažených. Například v nemocnicích v metropoli leží v těžkém stavu dvacátníci a třicátníci, průměrný věk se pohybuje kolem 60 let.

Foto: MZČR

Rozpočet 500 miliard kritizují ekonomové

Vláda nabídla uzavřeným podnikům kompenzační programy, které jsou však podle odborníků roztříštěné. Úspěšný je program Antivirus, který pomáhá udržet pracovní místa.

Foto: Tim Reckmann,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

Rozpočet na letošní rok se navýšil na 500 miliard korun. Podle ekonomů je schodek neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové je konsolidace veřejných financí ještě víc v nedohlednu.

Situaci, jaká je po roce, očekával asi málokdo. Naději měla přinést vakcinace, která jde však pomalu a její rozjezd lidé kritizovali. První dávku zatím dostalo 650 tisíc lidí. Stále jsou zavřené školy, a lidé se děsí, jaké budou mít děti mezery ve vzdělání. Mnozí rodiče navrhují opakování celého roku. Distanční výuku měla totiž většina dětí kromě dvou měsíců celý rok.