Češi se navzdory pandemii nebojí cestovat, na svátky vyráží hlavně za teplem

Desítky tisíc Čechů se i přes proticovidová omezení chystají na vánoční svátky a oslavy konce roku vycestovat do zahraničí. Některé cestovní kanceláře a agentury mají už na tyto termíny zájezdy vyprodané. Mezi lidmi převládá zájem strávit svátky v teple u moře.

Ilustrační foto: Anna Shvets,  Pexels,  CC0 1.0 DEED

Lidé už si na opatření související s pandemií koronaviru zvykli a pobyty kvůli nim neruší. Podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vycestují přes zimní svátky desítky tisíc lidí. K zájmu o cestování kromě proočkovanosti přispěly také benefity cestovek, jako je možnost změnit zájezd těsně před odletem nebo garance, že v případě rušení zájezdu budou kanceláře vracet peníze, nikoliv poukázky nebo vouchery, jak tomu bylo loni. A v neposlední řadě jsou to i nové přímé lety z Prahy.

To že Češi vykupují zimní pobyty u moře, potvrzuje i největší tuzemský prodejce dovolených přes internet, cestovní agentura Invia, která má podle své mluvčí Andrey Řezníčkové na vánoční a silvestrovské termíny prodaných tisíce zájezdů. „Pozorujeme, že oproti loňskému roku se Češi výrazně méně bojí cestovat,“ uvedla s tím, že čísla zatím nejsou na hodnotách roku 2019, ale blíží se k nim.

Dovolená v Egyptě | Ilustrační foto: Hitesh Choudhary,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Zatímco dříve bylo podle Řezníčkové obvyklé, že se poptávka zhruba rovnoměrně dělila mezi klienty, kteří vyráželi za teplem a ty, kteří chtěli závěr roku strávit na horách, momentálně převládá zájem vycestovat k moři či oceánu. Zejména do Egypta, na Kanárské ostrovy či do Spojených arabských emirátů.

Exotické destinace

Ředitelka asociace Kateřina Chaloupková Českému rozhlasu přiblížila, o které vzdálenější destinace je největší zájem:

Kateřina Chaloupková | Foto: Milan Baják,  Český rozhlas

„Ze vzdálenějších exotických destinací vedou v oblasti Karibiku Mexiko a Dominikánská republika a dále také Maledivy, Mauricius a Seychely. Zvýšený zájem pozorujeme také o Thajsko a Srí Lanku.“

Zájem o letecké zájezdy za teplem potvrzují i jednotlivé cestovní kanceláře. Například Čedok prodává stovky zájezdů denně.

„Dokonce jsme zaznamenali v minulých týdnech prodeje o 30 procent vyšší než v roce 2019 před pandemií. Což opravdu dokazuje, že lidé cestovat chtějí a už si i zvykli na nějaké dodatečné podmínky, které s tím souvisí - ať už je to dokládání potvrzení o testu nebo o očkování,“ řekla rozhlasu mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Ilustrační foto: Filippo Piemonte,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Nejvíce si zájezdy na konec roku kupují čtyřicátníci, z 55 procent jsou to páry, z 30 procent vyrážejí rodiny s dětmi, z 10 procent malé skupiny. Průměrně za svoji dovolenou Češi na Vánoce a Silvestra utratí 22 tisíc korun.

Kromě exotických dovolených lidé plánují na svátky vycestovat do zahraničí i za lyžováním. Například do Francie nebo Itálie. Rakousko, které je nejoblíbenějším cílem lyžařů z Česka, totiž zůstává kvůli celostátnímu lockdownu pro turisty zavřené.

Na lyže v Česku

Co se týče zimního pobytu na horách v tuzemsku, kapacity hotelů zatím zaplněné nejsou. Hoteliéři doufají, že se zájem ještě zvedne a bude podobný jako před koronavirem. Chybí ale zahraniční klienti.

Špindlerův Mlýn | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Například ve Špindlerově Mlýně, kde je kapacita zhruba 16 tisíc lůžek, hlásí zaplněná místa na silvestrovské pobyty zhruba z osmdesáti procent. V předešlých letech bývalo touhle dobou už pravidelně vyprodáno. Také v dalších částech Krkonoš hlásí hoteliéři obsazenost oproti roku 2019 o přibližně 35 procent nižší.

A podobné je to i na Šumavě. Tam bývala většina pokojů zablokovaná na rok dopředu. Lidé ale stále vyčkávají, jaká koronavirová opatření budou v závěru roku platit, a pak se rozhodnou.