Češi tráví dovolenou hlavně v tuzemsku, většina dává přednost poznávání

Foto: Štěpánka Budková

Kvůli pandemii koronaviru se mnoho Čechů rozhodlo strávit letošní léto v tuzemsku. Podle červencového průzkumu agentury NMS Market Research je to přes 60 procent, podle některých jiných průzkumů se tak dokonce rozhodlo devět z deseti Čechů. Nejčastěji míří do jižních Čech nebo na jižní Moravu. Hrady a zámky tak pomalu dohání propady z počátku sezony. Lidé ale vyhledávají i méně známá místa.

„Letošní léto budu trávit s rodinou v Česku, je tady pořád co navštěvovat, objevovat.  Máme tady mnoho hradů a zámků a řadu zajímavých míst. Můžeme jet třeba na hory, na vodu, za vínem, pivem, navštívit historická města, relaxovat v lázních, jezdit na kole, chodit na houby... Všude se domluvíme, můžeme zastavit, kde chceme,“ zní většinou odpověď Čechů na anketní otázku, proč plánují trávit dovolenou v tuzemsku.

Mezi nejoblíbenější cíle českých dovolenkářů patří letos Šumava. Podle některých provozovatelů autokempů, pracovníků infocenter, muzeí nebo památek  tuzemští hosté částečně nahradili turisty z Německa, kteří zřejmě kvůli pandemii koronaviru letos své cesty do našeho příhraničí omezili. Více turistů jezdí podle pracovníku tamního infocentra například do Srní.

"Přijde mi, že je v letošní sezoně od samého začátku, co se uvolnila vládní nařízení, je na Srní daleko více lidí než běžně," řekla Českému rozhlasu  pracovnice tamního infocentra Stanislava Hynková.

Lipno,  foto: Rene Cortin,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Také na Lipensku ubytovatelé hlásí plné kapacity na celé léto. Případné zájemce o vícedenní pobyty musí odmítat. Kvůli situaci kolem koronaviru letos výrazně ubylo zahraničních klientů. Podle ředitele Turistického spolku Lipenska Jiřího Mánka je ale kompletně nahradili domácí návštěvníci.

"V minulých letech nám sem jezdilo 20 až 25 procent klientů ze zahraničí, dnes jsou jich tady jednotky procent. Ale na druhou stranu doplnili je čeští klienti. Takže nakonec je návštěvnost přibližně stejná jako bývala v letech předchozích."

Tuzemští turisté tvoří letos hlavní klientelu také v Českém ráji. Většina jich pak podle informačních center míří do Prachovských skal. Velká poptávka je také po památkách. Cizinců je tam zatím velmi málo. Potvrzuje to pracovník městského informačního centra v Jičíně Jan Bednařík.

"Sem tam k nám zabloudí i cizinec, ale je to velmi zřídka. Slováci, Poláci, ještě někdy Holanďané, ale žádná další národnost tady v posledním měsíci nebyla," řekl Českému rozhlasu.

Krkonoše,  foto: Štěpánka Budková

Češtinu je většinou slyšet i v Krkonoších. Tam je každoročně nejnavštěvovanějším turistickým cílem kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Letos zatím od začátku letní sezóny přepravila méně lidí než loni za stejné období. Návštěvnost ale začala stoupat v posledních dnech. Kromě českých turistů se tam začínají objevovat Poláci. Němců je zatím minimum. Důvodem menšího zájmu lidí je podle pracovníka lanovky Jiřího Martince kromě pandemie koronaviru také nepříznivé počasí začátkem léta.

"Když to porovnám s minulými lety, tak zájem je zatím určitě menší, ale stále narůstající. Jak se střídá počasí, tak se tady střídá i zájem o lanovku."

Spálené Poříčí,  foto: Feťour,  public domain

Zájem domácích turistů registruje i Spálené Poříčí, nejmenší město, které získalo čestný titul Historické město roku. Podle zaměstnanců tamního infocentra oblast denně navštíví přes sto lidí. Nejčastěji se informují na Chráněnou krajinnou oblast Brdy. Zájem mají návštěvníci také o tamní rozhlednu nebo pohádkové naučné stezky.

"Chtějí cyklomapy, rady na cestu a velký zájem je o pohádkové naučné stezky s obrázky Jiřího Wintera Neprakty.  Na to přijíždí spousta lidí, je to veliký trhák," řekla Českému rozhlasu pracovnice infocentra Ivana Paseková.

Nepřeplněné hrady a zámky

Zámek Lednice,  foto: Henry Kellner,  CC BY-SA 4.0

Na českých hradech a zámcích sice chybí turisté ze zahraničí, návštěvníků je ale i tak dost a navíc si čeští turisté vychutnávají návštěvy bez tlačenic. Například zámek v Lednici na Břeclavsku jen za první polovinu července navštívilo o deset tisíc lidí víc než za stejnou dobu loni. Podobné je to i u dalších památek. Například hrad Velhartice hlásí rekordní zájem turistů. Trendy návštěvnosti v jednotlivých dnech zůstávají sice stejné jako v jiných letech, výrazně se ale liší počty návštěvníků. Nejvíce jich podle kastelána Matěje Mejstříka chodí na hrad tradičně o víkendech a v úterý.

"Musím říct, že letos se i v běžných dnech podaří návštěvnost okolo tisícovky lidí. Zatímco obvykle v minulých letech jsme měli návštěvnost okolo 450 nebo pět set lidí za den."

Hrad Lipnice nad Sázavou,  foto: Radio Prague Int.

Nárůst návštěvnosti registruje vedení Lipnice nad Sázavou. Do města podle něj přijíždí aktuálně více turistů, než ve stejnou dobu před rokem. Většina z nich je z České republiky a největší zájem mají o tamní hrad.

"Turistů je letos určitě více než v loňském roce, takže zdá se, že naši lidé, Češi, zůstávají více v republice. My to tady vidíme jak na návštěvnosti hradu, tak na návštěvnosti třeba Haškova památníku. Ale i celkově, víc lidí sem jezdí do přírody," řekl nezávislý starosta Zdeněk Rafaj.

Památky v Libereckém kraji mají tuto sezónu návštěvnost srovnatelnou s loňským rokem. A to navzdory tomu, že letos otevřely později kvůli omezením proti šíření koronaviru. Turisté se ale v červnu a červenci vrátili na hrady a zámky rychleji, než se čekalo, řekla mluvčí Územní památkové správy Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová.

Bezděz,  foto: Miloš Turek

"V tuhle chvíli mohu říci, že jsme se dostali na stejnou návštěvnost jako loni. Dokonce na některých objektech ji i překonáme," řekla Českému rozhlasu. Například hrad Bezděz na Českolipsku letos láká návštěvníky víc, než kdy jindy. Před pár týdny dokonce zaznamenal návštěvnický rekord. V areálu hradu nedávno zpřístupnili nové prostory a uvnitř našla místo třeba výstava o zakladateli hradu - Přemyslu Otakaru druhém.

Zoo Liberec,  foto: Free.riders,  public domain

Zájem lidí je také o zoologické zahrady. Například tu v Liberci navštěvuje více lidí, než před pandemií. Nižší má ale tržby. Podle mluvčí zahrady Barbary Tesařové lidé méně utrácejí za doplňkové služby. "Máme radost, že k nám lidé chodí, ale podle ekonomických výsledků neutrácí v zahradě tolik peněz, nekoupí si třeba občerstvení a neutratí peníze v našich suvenýrech."