Češi si oblíbili dovolené na lodi

Česko zažívá boom dovolené na lodi. A stále více se jich přesouvá na domácí řeky. I tady je možné užít si luxus bez zbytečných nákladů a kapitánských zkoušek.

Sezóna lodních pobytů v Česku odstartovala už začátkem května. A je vidět, že lidé mají o pronájmy lodí zájem. Někteří si lodě na letošní rok rezervovali už v srpnu loňského roku. Do konce října už bylo rezervací za víc než milion korun.

Největší nárůst zájmu o dovolenou na lodi byl zaznamenán během covidového období, kdy se obsazenost v měsících červenci a srpnu blížila k 95 % celkových kapacit. Stejný trend se udržel doteď a čísla ukazují, že zájem o pobyty na lodích v ČR každý rok stoupá.

Foto: LODĚ - ČESKO

Glamping na lodi - jasný trend letošní dovolené

Zvýšila se i kvalita českých lodí. Dokonce je možné trávit dovolenou na luxusních lodích, tvz. glamping na lodi. Navíc na hausbóty stačí zaškolení personálem a nejsou nutné kapitánské zkoušky.

V zahraničí si už gamping našel své skalní fanoušky, pro Čechy je to stále rozvíjející se novinka. Plavbu si můžete vychutnat se sklenkou šampaňského na přídi luxusní lodi. Z paluby se i známé břehy Vltavy stanou místem kouzelných překvapení.

„Glamping na lodi má po světě spoustu nadšených příznivců. Užívají si ho Holanďané i Belgičané, milují ho v Austrálii a populární je ve Francii a Americe. Je to tím, že při něm můžete zažít luxus i dobrodružství na jednom místě, plout krásnou přírodou a zároveň zažít klid a relaxaci a být kapitánem svého času,“ vysvětluje Petr Volek, jednatel společnosti LODĚ - ČESKO.

Pro rozvoj turistiky na malých plavidlech nebyly v Česku zatím optimální podmínky. První vlaštovkou byl Baťův kanál na řece Moravě, a to díky investicím do přístavů a infrastruktury. Jde sice o menší vodní cestu, ale návštěvnost tu trhá rekordy. Brzy dosáhne hranice 100.000 osob ročně.

Zakotvíte bez problémů

Pozadu za tímto trendem nezůstává ani Vltava. Po splavnění Vltavské kaskády od Českých Budějovic až po soutok s Labem u Mělníka v roce 2020 došlo k postupnému oživení. Podle údajů ze státního podniku Povodí Vltavy roste každoročně ukazatel počtu plavidel, které proplouvají plavebními komorami, na horním toku Vltavy od Českých Budějovic po Orlík.

Baťův kanál | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Dovolená na lodi začíná být přitažlivější i díky nižším poplatkům, začíná být větší konfort při kotvení a návštěvách přístavů. V zahraničí se často stane, že provoz je tak velký, že posádka složitě hledá místo k zakotvení. K tomu dochází v holandských městěch i na Canal du Midi ve Francii. V Česku se to stává výjimečně.

„Naše zákazníky tvoří z 90 % stále Češi, i když v posledních dvou letech vnímáme oživení poptávky i ze strany rakouské i slovenské klientely. Počítáme s jejím dalším nárůstem a chystáme proto zavedení plateb v eurech a překladem webových stránek," uvedl Petr Volek, jednatel společnosti LODĚ-ČESKO.