Houslista Šporcl by rád dostal do kultury 5 mld. Kč, premiér Babiš mu nic neslíbil

Schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) a houslového virtuosa Pavla Šporcla o situaci v kultuře v době epidemie koronaviru nemá konkrétní výsledek, Šporcl ale bude dál jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (oba za ANO). Šporcl to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Jeho představa je, že do kultury by měla přijít finanční injekce pět miliard korun.

"Nepřislíbili mi nic," uvedl Šporcl, schůzka podle něj byla o pohledech obou stran na situaci kultury. Houslista uvedl, že některé dotační programy pro kulturu zasaženou koronavirem nefungují zdaleka tak dobře, jak vláda prezentuje. Chybí mu plán pro obnovení fungování kultury po epidemii. Ministr kultury Zaorálek (ČSSD) podle Šporcla dělá hodně hlavně pro příspěvkové organizace, ale je tu ještě privátní část kultury, kterou ministr nezaštiťuje. Umělcům nejde jen o peníze, ale také o prestiž, které se jim od vlády nedostává, dodal.

Babiš pozval Šporcla na schůzku poté, co houslista v otevřeném dopise premiérovi označil stav kultury v ČR za katastrofální. Rok po vyhlášení prvního nouzového stavu je podle umělce kultura na konci zájmu vlády i prezidenta.