Přísná opatření se prodlužují. Vláda připraví kompenzace pro skiareály

Foto: ČTK / Igor Zehl

Přísná opatření proti covidu budou platit do 22. ledna. Rozhodla o tom vláda. Pokračovat se bude i v antigenním testování a skiareály zůstanou zavřené.

Jan Blatný,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Do škol budou nadále chodit jen první a druhé třídy. Možné budou návštěvy ve zdravotnických zařízeních. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že pokud by se situace příští týden změnila, sešel by se kabinet k novému posouzení.

"Jestliže by došlo k zásadnímu zlepšení nebo zhoršení v průběhu příštího týdne, nedá se vyloučit, že to bude vláda ad hoc řešit i v průběhu příštího týdne, nicméně o prodloužení bylo rozhodnuto do 22. ledna."

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Během příštího týdne by se podle Blatného měla v počtu nově nakažených promítnout zpřísněná opatření přijatá koncem prosince. Nadále tak platí zákaz shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech, uzavření restaurací, služeb a řady obchodů či omezení výuky ve školách. Počty nově nakažených v posledních dnech dosahují rekordních maxim od březnového vypuknutí epidemie.

Blatný: Antigenní testy budou pokračovat

Ve středu testy odhalily 17.668 nakažených. Podle ministra Blatného na tom mají podíl i antigenní testy, které budou zdarma pokračovat i po 15. lednu.

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

"Právě antigenní testování je něčím, co nám pomáhá, co je schopno zachytit v populaci osoby, které by mohly nemoc dále šířit a neví o tom. Jsme první zemí, která takto postupuje, i když to naoko zvyšuje hodnoty nově diagnostikovaných pacientů. Kdybychom tyto testy neprováděli, tak by denní čísla byla o čtvrtinu nižší, což činí srovnání s ostatními zeměmi poměrně problematické."

Za prosinec byla pozitivita antigenních testů přes pět procent, odhalily přes 26.700 nakažených. Z nich přes 10.300 bylo bez příznaků.

Vládní opatření nově umožní návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid-19 a respirátor, řekl ministr Blatný.

Skiareály zůstanou zavřené

Foto: Jitka Englová,  archiv ČRo

Hodně se v posledních dnech mluvilo o skiareálech, které jsou sice zavřené, ale jejich svahy obsadily rodiny s dětmi, které zde sáňkují. Podle rozhodnutí vlády zůstanou zavřené i nadále, potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

"Je pravdou, že jsem se pokoušel navrhnout variantu, kdy by za určitých podmínek bylo možné uvolnit řízený systém lyžování. Na druhou stranu respektuji argumenty, které jsou na stole s ohledem na počty nakažených."

Nemohou tak nadále fungovat lanovky a vleky. Střediska mohla být v zimní sezoně zatím otevřená jen od 18. do 26. prosince a to bez možnosti ubytování.

Karel Havlíček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Ministra Havlíčka vláda pověřila, aby začal pro skiareály připravovat speciální kompenzační program. Jak uvedl, horská střediska jsou ve specifické situaci.

"Mají možnost provozovat areály v řádu jednotek měsíců nebo týdnů v roce a musí pokrýt náklady na celý rok z toho, co vydělají v těchto dnech. Jedná se o 450 skiareálů v ČR, z nichž 150 jsou ty větší areály. Skiareály přináší České republice 13 miliard korun do rozpočtu, obslouží 2,5 milionu lyžařů a zaměstnávají 45 tisíc lidí. Není to segment, který bychom měli jakýmkoliv způsobem podceňovat."

"Nepůjdeme cestou německou, která nejen že zavřela areály, ale ještě zamezila příjezd k těm areálům. Chceme, aby ti, co se tam chovají korektně, měli možnost tam dojet a vyplnit svůj volný čas v rámci pobytu v přírodě."

Foto: ČTK / Igor Zehl

Příprava programu náhrad pro skiareály je podle Asociace horských středisek krok dobrým směrem. Měl by podle ní zohlednit například sezonnost.

Podle Blatného bude vláda žádat o prodloužení nouzového stavu

ČR je podle počtu nových případů koronaviru za týden na milion obyvatel nejhorší na světě. Podle počtu úmrtí na milion obyvatel je čtvrtá.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný chce vládu v pondělí informovat o omezeních v sousedních zemích. Podle Blatného je velmi pravděpodobné, že vláda bude muset znovu žádat o prodloužení nouzového stavu po 22. lednu, do kdy v současnosti platí.