Otevření škol a spuštění vleků v Česku je reálné nejdřív v únoru, řekl ministr

Ilustrační foto: Barbora Taševská, archiv ČRo

Vláda v pátek prodloužila nouzový stav a spolu s ním i platnost aktuálních opatření proti koronaviru. Nouzový stav bude v Česku zatím platit do 14. února, souvisle tak už nejméně 132 dnů. První rozvolnění by mohlo přijít na přelomu ledna a února. Do škol by se mohla vrátit část žáků a také by se mohly rozjet vleky.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

„Nouzový stav je prodloužen do 14. února. Opatření zůstávají v platnosti. Jedinou výjimkou je úprava, která umožňuje činnost jeslí,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)  po jednání vlády.

Lyžařské vleky podle něj neotevřou dřív než na přelomu ledna a února. Ministerstvo zdravotnictví to kvůli aktuální situaci dřív nedoporučuje. Ministr Blatný v této souvislosti upozornil, že lidé často zneužívají možnost ubytovat se v režimu služební cesty a porušují tak nařízení.

„Když se podaří zajistit to, co je teď dáno platnými opatřeními, to znamená neumožnit ubytování kromě opravdových služebních cest a nebude ubytování zneužíváno pro to, k čemu nyní v nejtěžším stupni číslo pět, nemá sloužit, tak potom i otevření lyžařských areálů je na pořadu dne,“ vysvětlil.

Foto: Jitka Englová,  archiv ČRo

Samotný provoz vleků totiž podle něj z epidemického hlediska problém není. Je ale také potřeba zajistit, aby to neznamenalo ještě větší přísun lidí na hory. „Je jedno, jestli člověk jede nahoru jako lyžař nebo na saních. Je ale třeba zajistit, aby otevření vleků neznamenalo, že se výrazně zvýší mobilita v celé zemi,“ řekl ministr zdravotnictví. Rizikové budou hlavně jarní prázdniny.

Otevření škol nejdřív únoru

Vláda také povolila provoz jeslí pro děti do tří let. Otevření škol podle ministra zdravotnictví záleží na vývoji koronavirové epidemie. „Cílem je, aby to bylo co nejdříve, ale musí to umožnit epidemická situace. Budeme o tom diskutovat příští středu. Návrat žáků se nestane dříve než 1. února,“ řekl Blatný.

Robert Plaga,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Aktualizaci opatření protiepidemického systému PES, která by měla platit od 1. února, vláda z časových důvodů neprojednala. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale uvedl, že v rámci chystaných úprav opatření nově budou moci závěrečné ročníky ZŠ a SŠ chodit do tříd i při pátém stupni restrikcí.

Úpravy počítají nejen s možností návratu maturantů, respektive závěrečných ročníků středních a základních škol. „Podařilo se nám s ministerstvem zdravotnictví domluvit i na provozu malotřídních škol už ve stupni pět“, uvedl na Twitteru Plaga.

Povinné respirátory FFP2 zatím ne

Respirátor FFP2,  foto: dronepicr,  Flickr,  CC BY 2.0

Vláda v pátek také rozhodovala, zda po vzoru některých okolních zemí doporučí či nařídí povinné nošení respirátorů FFP2 v obchodech nebo v hromadné dopravě kvůli britské mutaci koronaviru, jejíž výskyt v Česku potvrdil Státní zdravotní ústav. Zatím to ale podle ministra zdravotnictví vláda nezavede. Chce sledovat, jak si se zavedením respirátorů poradí Německo a Rakousko.

S povinným nošením vyčkává i kvůli jejich ceně. „Uvědomujeme si, že pořízení respirátorů FFP2 je finančně náročné,“ řekl Blatný. Pokud by vláda nařídila nošení těchto ochranných pomůcek povinně, pohlídá podle něj, aby se lidé kvůli jejich ceně neocitli v nouzi.

Ilustrační foto: AlamosaCounty PublicHealth,  Flickr,  CC BY 2.0

„Nesmí se to stát něčím, co povede ještě k větší hmotné nouzi lidí, kteří jsou na tom špatně. Můžeme uvažovat o dohodě s řetězci, jakou má Rakousko, aby prodávali respirátory za cenu jedno euro. Bedlivě to sledujeme a budeme to vyhodnocovat. Ve chvíli, kdybychom se dostali do situace, kdy to budeme požadovat, zařídíme to tak, aby si to lidé mohli dovolit,“ popsal.

Dodal ale, že on sám nošení respirátorů FFP2 doporučuje. „Ti, kteří mohou, by měli doporučení dodržovat. Pokud je to možné, prosím, udělejte to. Ochrany typu šály a roušky ze záclonoviny opravdu nefungují. Vystavujete tím riziku sebe i své blízké,“ uvedl ministr.