Hudba a tanec mohou díky souboru Kesaj Čhave symbolizovat i naději pro mladé Romy

Kesaj Čhave

V polovině května v pražském divadle Dobeška vystupovaly děti z tanečního a hudebního uskupení Kesaj Čhave z východního Slovenska. O aktivitách souboru a uměleckých úspěších se rozpovídal vedoucí Kesaj Čhave Ivan Akimov:

Ivan Akimov,  foto: Česká televize
Jak soubor Kesaj Čhave vznikl?

“Kesaj Čhave byla zpočátku iniciativa, která měla za cíl doučovat romské děti v Kežmarku. V tomto městě jsme tehdy žili. Začali jsme tedy doučováním, záhy jsme si ale všimli, že je třeba najít nějaké styčné body, společnou vášeň, abychom děti nadchli. A hudba se nám od začátku zdála být tím nejlepším. A tak jsme začali a pokračujeme v tom dosud.”

Děti se díky vám podívají i do světa. Kde všude jste letos byli? A odkud vlastně děti účinkující v souboru pocházejí?

“Děti jsou z podtatranského regionu, z oblasti okolo Kežmarku a Popradu. Pocházejí z převážné většiny z romských osad, z romských lokalit. Za dobu existence souboru máme za sebou více než 60 zahraničních zájezdů. V současnosti to znamená pět až šest výjezdů do roka, v tom máme velké štěstí.

Kesaj Čhave | Foto: Jana Šustová,  Radio Prague International
Nebudu vyjmenovávat všechna místa, kde jsme byli. Mohu ale zmínit několik cest za posledních pár týdnů: Před třemi týdny jsme byli v belgickém Bruselu na festivalu Balkan Trafik s Goranem Bregovićem. Dnes se vracíme z Paříže, kde jsme uváděli spolu s pařížským divadelním souborem premiéru koprodukce divadelně–hudební hry Cikánská epopej. Uvedení bylo v rámci jednoho projektu přímo ve spolupráci s pařížskou radnicí. Kromě toho se vždy samozřejmě snažíme účinkovat i pro romskou populaci.

Jak je známo, na Západě je opravdu hodně romských migrantů z Balkánu, kteří žijí ve velmi těžkých podmínkách, často v ilegalitě. Snažíme se tedy zajet i k nim a přivézt jim, alespoň v to doufáme, určitou formu naděje. Za ty roky, co takto působíme, vidíme, že se ta naděje občas uchytí a že do jisté míry pozitivně působí. Máme ve svých řadách také děti a mladé lidi, kteří jsou z Rumunska a díky Kesaj Čhave se nasměrovali na rozumnější cestu.”

Celovečerní dokument Jenica&Perla zaznamenává příběh přátelství rumunské a slovenské dívky ze souboru Kesaj Čhave

Dokument Jenica&Perla
O souboru Kesaj Čhave vznikl celovečerní dokument Jenica&Perla, který zaznamenává příběh přátelství dvou dívek: Jenica je rumunská Romka žijící v Paříží, Perla pak slovenská Romka žijící na východě země v jedné z osad. Dokument měl premiéru na letošním ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. O vzniku filmu jsem hovořila s jeho autorkou a režisérkou Rozálií Kohoutovou:

Vy jste vystudovaná dokumentaristka a romistka. Nemá tedy asi cenu se Vás ptát, proč jste zvolila jako hlavní téma filmu romský příběh. Proč jste ale zvolila právě tento příběh?

“Když jsem byla ve čtvrtém ročníku na FAMU, rozhodla jsem se, že pojedu studovat do Paříže v rámci programu Erasmus. Už předtím jsem natočila dva filmy s romskou tematikou v rámci studia na FAMU. To téma mě stále zajímalo. Začala jsem tedy v Paříži spolupracovat s jednou neziskovou organizací. Olivier, kamarád z té organizace, mi jednou řekl: 'Hele, přijedou sem děcka z tanečního souboru. Oni jsou tam odněkud od vás, z východní Evropy.'

Dokumentaristka Rozálie Kohoutová,  foto: Martin Melichar / Český rozhlas - Radio Wave
Ukázalo se, že jsou z východního Slovenska. Jela jsem tehdy za nimi na nějaké jejich vystoupení. Velmi mě zaujalo. I díky organizaci, se kterou jsem spolupracovala, jsem se začínala dozvídat trochu víc o situaci rumunských Romů v Paříži. Hodně mě zaujalo, že Ivan Akimov tím souborem Kesaj Čhave dokáže ta děcka propojit. A v okamžiku, kdy propojí slovenské Romy s Romy z Rumunska, začnou se bavit nějakou romštinou, která je univerzální. A funguje to. Romská kultura, respektive písničky z východního Slovenska, znají i rumunští Romové, kteří žijí v Paříži.”

Ústřední postavou soboru Kesaj Čhave je Ivan Akimov. Nemohl tedy chybět ani ve filmu Jenica&Perla. Což potvrzuje i Vladimír Lhoták, producent dokumentu:

Producent Vladimír Lhoták,  foto: Fresh Films
“Myslím si, že je důležité, že film zmiňuje jako centrální postavu Ivana Akimova, díky kterému se obě děvčata, Jenica a Perla, znají. Sám o sobě je to ale člověk, který dělá pro romskou komunitu na Slovensku strašně moc práce. On i jeho žena Helena Akimova. Film je také trochu o práci Kesaj Čhave, což je víc než jen taneční soubor. Bylo pro nás prostě důležité zachytit Ivana a jeho práci.”

Více informací o dokumentu naleznete na webu České televize.