Hurvínek slaví 75. narozeniny

Hurvínek se svými kolegy

Právě uplynulo 75 let od zrození dřevěné loutky, kterou není nutné nijak zvlášť představovat. Znají ji dobře malé děti i ti dříve narození. Ano, je to Hurvínek, jehož "otcem" je Josef Skupa. Blíže o tom Milena Štráfeldová.

Hurvínek se svými kolegy
Hurvínek se dětským divákům poprvé představil 2. května 1926 v plzeňském loutkovém divadle Feriálních osad. Od první chvíle se stal protihráčem druhé Skupovy loutky - věčně bručivého, nedovtipného Spejbla, kterého profesor Skupa vytvořil již o celých šest let dříve. Jak uvedla současná ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová, pro Spejbla bylo zpočátku těžké najít v klasickém loutkovém divadle uplatnění:

"Spejbl vystupoval jako přídavek, byl to takový otloukánek, cvičil na hrazdě, natřeli mu šosy, pustili na něj foxteriéra... Teprve když Gustav Nosek jako překvapení přinesl hotovou loutku Hurvínka, tak vlastně díky improvizaci Skupy se podařilo, že ten Hurvínek zapadl do repertoáru. A tam teprve v té dvojici začal vznikat otec - syn. Vlastně si to spíš vyžádali diváci."

Už od r. 1930 se však s oběma postavičkami, k nimž navíc přibyly ještě loutky Hurvínkovy kamarádky Máničky a její bábinky Kateřiny Hovorkové, Josef Skupa osamostatnil a založil první profesionální loutkové divadlo. Jeho soubor byl však tehdy ještě veden jako pouťová zábavná atrakce, nemohl proto získat žádné dotace. Skupa musel se svým ansáblem cestovat po celé Evropě, aby divadlo udržel. Během 2. světové války byla činnost Divadla Spejbla a Hurvínka přerušena, na podzim 1945 však Skupa loutková představení obnovil. Po Skupově náhlé smrti v roce 1956 se jeho nástupcem v rolích Spejbla i Hurvínka stal Miloš Kirschner. Za jeho vedení se z původně náhodně sestavené dvojice loutek stal jeden z nejlepších vývozních artiklů české kultury. Helena Štáchová k tomu dodává:

"Ukázalo se, že to vlastně byla velikánská klika. A dneska už těžko by si jeden bez druhého ten život dokázal představit a my bez nich."

V loňském roce oslavilo Divadlo S + H celých osmdesát let své existence. Hlas oběma loutkám v současné době propůjčuje Milan Klásek, umělecký vedoucí divadla. A jak říká Helena Štáchová, o budoucnost divadla je tak postaráno na dlouhá léta dopředu.