Hušák: Přes terminály Sazky asi půjdou platit i složenky

Přes terminály loterijní společnosti Sazky by v budoucnu mohlo být možné platit i složenky. Na 8. strategickém fóru v Senohrabech to řekl generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Složenky za elektřinu či nájem by tak lidé mohli platit na více než 7000 místech po republice, kde má Sazka své terminály umístěny. Přibyla by tím konkurence České poště a bankám, kde Češi platí složenky v současné době.

Podle Hušáka mají terminály velkou kapacitu a možnosti využití jsou tak značné. Terminály by například mohli využít také lidé, kteří by chtěli zaplatit zboží vybrané na internetu. V současné době musejí lidé zboží z internetu platit kartou, což nepovažují za příliš bezpečné. Společnost také zatím zvažuje, že by terminály využila i při placení dálničního elektronického mýtného, které česká vláda chce zavést od roku 2006.

Terminály Sazky původně sloužily pouze k podávání sázek. Poté společnost začala velmi úspěšně nabízet dobíjení předplacených karet do mobilních telefonů. Tržby z dobíjení kreditů letos podle Hušáka překročí deset miliard korun a budou tak vyšší než tržby ze všech sázek. Přes terminály je také možné zakoupit lístky na všechna hokejová utkání i všechny ostatní akce v pražské Sazka Areně.

Sazka má na systém terminálů světový patent. Podle Hušáka již firma jedná o zavedení systému do okolních zemí, například Rakouska nebo Polska. Terminály již přinesly i první soudní spor s firmou, která se bez povolení Sazky pokusila obdobný systém zavést v Izraeli.