Sazka je v konkurzu, loterie ale mají pokračovat

Sazka, největší loterijní společnost v Česku s více než šedesátiletou tradicí, je od tohoto pondělí v konkurzu. Rozhodl o tom soud na podnět největších věřitelů, společností KKCG a PPF podnikatelů Karla Komárka Petra Kellnera. Soudce tak odmítl návrh na restrukturalizaci krachující firmy, kterou navrhoval dlouholetý šéf Sazky Aleš Hušák i skupina Penta. Podle přání Kellnera a Komárka má Sazka dál pokračovat v loterijní činnosti.

Konkurz nebo restrukturalizace? Tato otázka visela nad loterijní společností Sazka už od března, kdy na ni bylo uvaleno insolvenční řízení. Jejím správcem se stal Josef Cupka. Do úpadku se přitom Sazka dostala hlavně díky problémům s financováním výstavby O2 arény v pražských Vysočanech, kde v r. 2004 probíhalo mistrovství světa v hokeji. Autoritativní generální ředitel Sazky a předseda jejího představenstva Aleš Hušák dlouho odmítal přiznat, že loterijní jednička má finanční potíže. Členy představenstva i akcionáře ze sportovních svazů plně neinformoval o skutečném stavu podniku. Teprve v průběhu minulých týdnů vycházelo postupně najevo, že Sazka dluží miliardy korun tuzemským i zahraničním společnostem. Spor se od počátku personalizoval. Na straně Hušáka zůstával největší akcionář ČSTV, který dlouholetého šéfa Sazky nadále držel ve vedení podniku. Menší sportovní svazy ho přitom z čela Sazky chtěly odvolat. Boj se také strhnul mezi dvěma velkými finančními skupinami, PPF a KKCG na jedné straně a Pentou a její dceřinou společnosti Fortunou na straně druhé. Hušák měl podporu Penty, která chtěla Sazku restrukturalizovat a nalít do ní peníze nutné k jejímu dalšímu chodu.

Dan Plovajko
O dalším osudu Sazky minulý týden rozhodoval věřitelský výbor a soud. Největším věřitelem, jehož pohledávky jsou zajištěny, a tudíž o nich nejsou pochybnosti, je The Bank of New York Mellon. K dalším věřitelům, jejichž pohledávky nakonec soud uznal, patří se zhruba osmi a půl miliardami skupiny KKCG Karla Komárka a PPF Petra Kellnera. Na jejich popud poslal Městský soud v Praze Sazku do konkurzu. Jejich mluvčí Dan Plovajko uvedl, že tyto společnosti dál nepočítají s tím, že by Aleš Hušák mohl zůstat v čele Sazky:

"Management, který přivedl Sazku na buben, nemůže dál řídit a zachraňovat Sazku. Chceme, aby Sazka nadále fungovala a byla zde i v budoucnu."

Naopak šestimiliardovou pohledávku Bestsportu, který spravoval O2 arénu a stál na straně Hušáka, soud neuznal. Aleš Hušák rozhodnutí konkurzního soudu vzápětí zkritizoval:

"Jestliže nám tady bylo předvedeno, že se může na soudu ztratit šest miliard korun a nikdo o nich neví, nepřipustit dohlasování, tak to je do nebe volající nespravedlnost."

Aleš Hušák,  foto: ČTK
Ostatně tak vnímá Aleš Hušák celý průběh insolvenčního řízení a vyhlášení konkurzu:

"To, čeho jsme tu svědky, je spiknutí několika velkých finančních skupin a několika akcionářů."

Přitom právě Bestsport vyšetřuje policie kvůli možnému tunelování v průběhu výstavby tehdejší Sazky arény, později přejmenované na O2 arénu. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Manažeři, kteří řídili stavbu, nechali svým vlastním soukromým firmám vyplatit přes 60 milionů korun. Podle listu vyplynuly tyto informace na povrch až nyní, kdy se zkrachovalé loterijní společnosti ujal správce Cupka. Podle Aleše Hušáka "jde o klasické nepochopení celého procesu výstavby".

Aleš Hušák také od počátku tvrdí, že se proti vyhlášení konkurzu odvolá:

"Kapitán zůstává na můstku vždycky poslední a já si prostě myslím, že jestliže tu bylo pošlapáno právo tak hrubým způsobem, jak jsme byli tady svědky, tak ten boj nelze vzdát. Prostě boj za právo tady musí fungovat."

Josef Cupka,  foto: ČTK
"To je jeho právo a využil ho. To je to samé jako vůbec celé to řízení. Právo na to mají, zákon jim to umožňuje. Mně se to může líbit nebo nelíbit, ale to je tak všecko."

uvedl k tomu Josef Cupka. Ten ihned po vyhlášení konkurzu vyzval společnosti k předložení nabídek, které by pomohly financovat běžný chod Sazky. K zajištění peněz jen na vyplácení výher a provozu Sazky budou přitom podle předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného třeba stovky milionů, možná až půl miliardy korun. Cupka také již v pondělí dostal příslib, že věřitelský výbor poskytne veškerou potřebnou součinnost ve snaze získat nutné peníze k zajištění chodu společnosti. Svou nabídku avizovala už předem finanční skupina Penta, jak upřesnil její mluvčí Martin Danko:

"Jakmile bude vyhlášený konkurz a Josef Cupka bude ustanoven konkurzním správcem, očekáváme, že tento konkurz bude probíhat transparentní dražbou. A v rámci toho dáváme okamžitě nabídku, kdy si myslíme, že to, co tvoří gros hodnoty Sazky, je loterijní byznys, hlavně značka, distribuční síť, licenční práva. a to si ceníme na sumu, která převyšuje dvě miliardy korun."

Manažer PPF Kamil Ziegler, který stojí v čele tzv. Sazka týmu, jen dost nekonkrétně uvedl, že jejich nabídka se může pohybovat kolem dvou miliard korun, případně může být i vyšší nebo nižší. I PPF přitom považuje za hlavní prioritu další fungování loterijní společnosti. Ve středu ovšem věřitelský výbor žádnou nabídku nevybral. Podle mluvčí konkurzního správce Lenky Tiché se správce po dohodě s věřitelským výborem rozhodl předkladatele znovu vyzvat a prodloužit lhůtu pro podání nabídek na krizové financování Sazky do středečního večera. Jak dále uvedla mluvčí Tichá, při řízení Sazky pomáhá správci Cupkovi nově jmenovaný tým:

"Prioritou tohoto týmu je zajištění finančních prostředků pro další fungování a na běžný provoz, tak aby zaměstnanci získali výplaty, aby bylo možné doplatit výhry a aby Sazka mohla normálně dál běžet."

Zájem na tom, aby činnost Sazky nebyla přerušena, má i ministerstvo financí. To přitom vedlo s loterijní společnosti hned dvě správní řízení, při kterých hrozilo, že činnost Sazky bude dočasně zastavena. První řízení běželo od 9. května a důvodem bylo, že Sazka řádně nevyplácela více než stomilionovou výhru, už ministerstvo zastavilo. Ministerstvo vede ovšem se Sazkou ještě další správní řízení kvůli tomu, že nezaplatila správní poplatky z provozování těchto her za rok 2010 v celkové výši 66,7 milionu korun. Ministr Miroslav Kalousek přitom odmítl, že by jeho úřad jakkoliv Sazku nebo jejího šéfa Hušáka poškodil:

"Budeme rozhodovat striktně podle zákona. Nebudeme rozhodovat podle přání pana Hušáka."

Aleš Hušák zůstává i po vyhlášení konkurzu ve svých funkcích. Dohodl se tak se správcem Cupkou. Média ovšem spekulují o tom, že důvodem je manažerská smlouva, podle které by při svém odchodu z vedení Sazky měl dostat odměnu v řádu desítek milionů korun. Jak Cupka, tak Hušák ale prohlašují, že chtějí spolupracovat na tom, aby vyvedli Sazku z problémů a udrželi ji v činnosti.