Sazce hrozí kvůli dluhům úpadek a sportovním svazům zase rozpad

sazka1.jpg

Skončí největší česká loterijní společnost Sazka skutečně v insolvenci? Kdo jsou investoři, kteří chtějí Sazku vytáhnout z dluhů, a přitom nechtějí změnit strukturu dosavadních akcionářů? A rozpadne se kvůli tahanicím kolem Sazky dosavadní organizace českého sportu? - To vše jsou otázky, na které se pokusí najít odpověď Milena Štráfeldová v dnešní ekonomické rubrice:

Radovan Vítek,  foto: ČTK
Napětí kolem české loterijní jedničky Sazka v posledních dnech eskaluje. Už začátkem loňského prosince se objevily první zprávy, že její dluhy skupuje podnikatel Radovan Vítek. Ten se tak stal největším věřitelem Sazky. Od Komerční banky získal pohledávku v hodnotě kolem 500 milionů korun. Již předtím si zajistil pohledávku od Raiffeisenbank ve výši asi 400 milionů. Sazka začala jednat o případném vstupu dalších investorů Penty a Synot. Penta nabídla Sazce finanční pomoc, vložila by přitom do ní miliardy korun výměnou za stoprocentní podíl. O tomto víkendu ale Radovan Vítek oznámil, že hodlá na Sazku podat k soudu insolvenční návrh

"Sazka je v insolvenční situaci. Jednak je předlužena, má přes deset miliard závazků. Pan Hušák sice odvážně prezentuje, že má patnáct miliard aktiv, je ale třeba si uvědomit, že v těch patnácti miliardách aktiv oceňuje O2 arénu devíti miliardami. A teď, když ji chce prodat, ji oceňuje dvěma miliardami? Sazka má v účetnictví sedmimiliardovou díru, o které jenom prostě neúčtuje."

Šéf Sazky Aleš Hušák však vzápětí slova Radovana Vítka popřel. Podle něj Sazka v insolvenční situaci není - právně ani ekonomicky. Případnému návrhu na insolvenční řízení se bude bránit všemi prostředky. Vítkovu hrozbu označil za "bezprecedentní tlak na nepřátelské převzetí". Odmítá, že by firma měla vůči Vítkovi jakékoliv závazky.

Aleš Hušák,  foto: ČTK
"V případě podání návrhu na insolvenční řízení si musí být každý navrhovatel vědom odpovědnosti za škodu, kterou nám způsobí. My předpokládáme, že ten návrh bude podán kyperským bezdomovcem, aby na něm nešlo uplatňovat náhradu škody. My tu náhradu škody budeme uplatňovat především po bankách, které nás do této situace dostaly."

Ani návrh na zahájení insolvenčního řízení neohrozí podle Hušáka loterijní činnost Sazky. Bude moci dále přijímat sázky a vyplácet výhry. Sazka podle něj připravuje záchranný plán, který má firmu vyvést z krize. O stabilizaci jedná s podnikatelem Martinem Ulčákem. Bývalý vysoký svazácký funkcionář a dnes majitel řetězce prodejen tabáku Sazce nabídl finanční pomoc a nepožadoval za to změnu akcionářské struktury společnosti. Ministr školství Josef Dobeš k tomu ale v Českém rozhlase řekl, že Ulčákova nabídka je pro něj nesrozumitelná. Podle Dobeše má pouze upevnit pozice současného managementu Sazky.

"Jak si čtu v médiích nabídku pana Ulčáka, tak jí vůbec nerozumím. Je pro mne nejtajemnější ze všech nabídek. - Nechci podíl v Sazce, dám tam peněz, kolik bude potřeba. A vezmu si neurčený zisk ze Sazky. - To je pro mne tak zvláštní nabídka, že jí nerozumím. Já si nemyslím, že se jedná o tuto nabídku, ale fakticky o udržení původních struktur."

Udržet nynější vlastnickou strukturu loterijní firmy ovšem chtějí i dva největší akcionáři Sazky, Český svaz tělesné výchovy a sportu a Česká obec Sokolská.

Podnikatel Vítek svou hrozbu splnil a toto pondělí na Sazku skutečně návrh na insolvenci podal. Uplatnil přitom oba důvody pro prohlášení úpadku: předlužení společnosti i platební neschopnost. Podle advokáta Tomáše Rybáře je návrh opřen o pohledávky vlastněné firmou, kterou Vítek ovládá.

"Insolvenční návrh podává společnost Moranda. Moranda je věřitelem z pohledávky, kterou získala od Komerční banky."

Vítek již dříve v České televizi popsal, co by se stalo, kdyby soud insolvenci uznal.

"Když mi nebude zaplaceno, tak se můžeme bavit o tom, jak to se Sazkou dále bude. Může skončit v konkurzu, to znamená rozprodej majetku. To by byla tragédie. Anebo skončí v restrukturalizaci a tu povedu jako největší věřitel já. Pravdou ale je, že jediná možná záchrana Sazky je odstranění stávajícího vedení. Tam musí přijít někdo nový a tu společnost oddlužit, protože společnost potřebuje nové peníze. Musí spolupracovat s bankami."

Soud prozkoumal procedurální správnost návrhu, následně se podnětem bude zabývat i věcně. V řízení se musí vypořádat s námitkami Sazky, která Vítkovy pohledávky odmítá. Celý návrh loterijní společnost označila prostřednictvím Zdeňka Zikmunda za šikanózní:

"Cílem tohoto návrhu není nic jiného než snaha snížit cenu aktiv Sazky a potom prostřednictvím jejich nákupu společnost nepřátelsky ovládnout. Společnost není právně ani ekonomiky v úpadku. Její tržní ocenění výrazně převyšuje souhrn všech krátkodobých i dlouhodobých závazků. A není ani v platební neschopnosti."

Ovšem právě dluhy Sazky ji zřejmě přiměly jednat o prodeji vysočanské O2 arény. Podle Hušáka existují asi tři nabídky na její koupi. Jména investorů ale odmítl říct s tím, že se všemi jsou uzavřeny dohody o mlčenlivosti.

"O prodeji Arény se jedná, jedná se delší dobu a zvažují se asi tři nabídky. Bude záležet na tom, jaké ty konečné nabídky budou, anebo jestli vůbec padnou. Pokud ano, tak my budeme doporučovat vlastníkům, aby Arénu prodali."

Spory vyvolané zadlužeností Sazky se však promítly i mezi její akcionáře. Za situaci kolem loterijní společnosti může vedení Českého svazu tělesné výchovy a sportu. Řekl to předseda tenisového svazu Ivo Kaderka. Podle něj vedení ČSTV svým členům neříkalo o situaci loterijní společnosti pravdu a skutečný stav věcí bagatelizovalo i v době, kdy bylo jasné, že Radovan Vítek pohledávky skupuje.

"Bohužel já jsem člen výkonného výboru a já jsem dostával vždycky jen jakési mlhavé výpovědi na jednání výboru. Nic, co by bylo věrohodného. Vždycky to bylo jen takové uspávání, že všechno je pod kontrolou a všechno je v pořádku. A přitom někdo položil návrh na insolvenci. To je pro mne velké memento. Je to odpovědnost těch, kteří byli tak bohorovní, že pořád říkali, že se nic neděje."

Pavel Kořan,  foto: ČTK
Ivo Kaderka trvá na svolání valné hromady ČSTV. Peníze pro sport by podle něj mohla získávat nová organizace. Asociace českých sportovních svazů by nahradila Český svaz tělesné výchovy, který při jednání o penězích se státem podle Kaderky selhal. Předseda ČSTV Pavel Kořan ale se vznikem nové asociace nesouhlasí:

"Pro mne je to jasný signál toho, že pan Kaderka se rozhodl opustit tezi, která byla uložena Valnou hromadou ČSTV, a to modernizovat Český svaz tělesné výchovy. Jde tedy svou cestou. Překvapivé je jediné: v ekonomické situaci, ve které náš stát je, tu je pokus vytvářet další organizační administrativní centrum, které bude finanční zdroje spíš odčerpávat."

Ministerstvo školství ovšem v této souvislosti oznámilo, že tento čtvrtek představí nový způsob financování sportovních svazů. Plán počítá s rozdělováním peněz pro jednotlivé sporty přímo na jejich účty. Resort tak chce skoncovat s financováním přes prostředníka - Český svaz tělesné výchovy.