Hybášková: Proti Sadrovi měli spojenci zakročit dříve

Bývalá velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková se nedomnívá, že by vlna násilí, která zachvátila Irák, vedla k masovému povstání proti koaličním jednotkám v Iráku. Někteří vůdci ale měli být zadrženi už dříve, řekla ve čtvrtek v Praze při autogramiádě své knihy Čekání na válku.

"Například Muktada Sadr měl být zadržen daleko dříve a proti sunnitskému trojúhelníku mělo být také zasaženo vojensky daleko dříve a účinněji," uvedla Hybášková. Současná vlna násilí je vyvolaná jen několika skupinami, které jsou navíc často organizované ze zahraničí, domnívá se bývalá velvyslankyně. Iráčané chtějí podle ní zejména klid. "Podle průzkumů veřejného mínění chce 68 procent Iráčanů klid. Ani ne demokracii, hlavně klid," míní Hybášková, která v Kuvajtu působila do loňského listopadu.

Své zkušenosti z roční diplomatické mise představuje v knize Čekání na válku. "Většinu knihy jsem napsala v červenci a srpnu 2003. Dvacet kapitol bylo hotovo v září nebo říjnu," řekla Hybášková při dnešním křtu své knihy. "Napsána tedy byla dlouho předtím, než vyšel ten článek v Mladé frontě Dnes," dodala.

Právě po otištění článku, v němž Hybášková kritizovala rozhodnutí o stažení české nemocnice z Iráku, následovalo její rychlé odvolání. Jak ale připustil bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec, kterého si spolu s hercem a bývalým diplomatem Martinem Stropnickým pozvala na křest své knihy, za podobnou kritiku by ji zřejmě odvolal i on.

Kniha má odkrýt i zákulisí diplomacie v době iráckého konfliktu. "Myslím, že diplomacie je služba veřejnosti a zemi. Není co tajit," prohlásila autorka. Kniha sice neobsahuje žádná státní tajemství, na druhou stranu se Hybášková podle svých slov snaží maximálně přesně informovat o všech rozhodovacích procesech, které vedly k vyslání české jednotky. "Jsou tam i postoje českých politiků, tak jak já, jeden český diplomat, je viděl. Především chování a jednání Jana Kavana," dodala.