Ion Iliescu zahájil třídenní návštěvu ČR přednáškou v Karolinu

Rumunský prezident Ion Iliescu, který v úterý odpoledne přiletěl do Prahy, zahájil svoji třídenní návštěvu České republiky přednáškou ve Vlasteneckém sále Karolina. Ke shromáždění diplomatů, zástupců akademické obce a studentů promluvil Iliescu o rumunské vizi integrace a globalizace. V úvodu přednášky mu rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm předal pamětní medaili. "Globalizace je objektivní fenomén, proces, který je výsledkem ekonomického a sociálního vývoje," uvedl Iliescu. Přes stinné stránky tohoto procesu má podle něj globalizace velký význam například pro boj se světovým terorismem. Během dnešní přednášky Iliescu také řekl, že pro země, jako je Rumunsko a Česká republika je rozhodující pragmatický a analytický přístup k integračnímu a globalizačnímu procesu. Své názory na dané téma rozvedl rumunský prezident v knize Integrace a globalizace, která vyšla i česky. Publikaci představil v rámci návštěvy Univerzity Karlovy.

Iliescu odhalil pamětní desku na počest knížete Michaila Chrabrého na budově rumunského velvyslanectví. Valašský kníže Michail Chrabrý zahájil na konci 16. století vzpouru proti turecké nadvládě a sjednotil území Sedmihradska, Valašska a Moldavska. Rumunské země tak osvobodil od nadvlády turecké a vložil pod moc habsburskou, konkrétně Rudolfa II. Je považován za sjednotitele Rumunska, někteří historikové s tím však nesouhlasí.

Iliescu také otevřel Rumunský kulturní institut v sídle rumunského velvyslanectví. Fungovat bude od příštího měsíce. Stejně jako v kulturních centrech jiných zemí zde bude k dispozici například knihovna a budou se tu promítat filmy.

Ve středu čeká Iona Iliescu setkání s českým prezidentem Václavem Klausem, návštěva Poslanecké sněmovny a Senátu. V podvečer odletí do Brna.