Problémové kočování rumunských Romů u Prahy

Romové v Husinci, foto: ČTK

Anabáze rumunských Romů, kteří před dvěma týdny přijeli do Česka podpořit svého nemocného příbuzného, pokračuje. Sedmnáctiletý hoch se téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Poté ležel ve vinohradské nemocnici, kde v pondělí odpoledne zemřel. Největší potíž byla s ubytováním těchto Romů.

Rumunští Romové u rybníka v Dolních Počernicích,  foto: ČTK
Nejdříve se usadili přímo před pražskou nemocnicí, odkud se přesunuli do kempu Pražačka. Tam jejich pobyt zaplatil romský aktivista Štefan Ličartovský, který uspořádal sbírku. Peníze ale došly, a tak se rumunští Romové přesunuli do Dolních Počernic k rybníku, který však je veden jako přírodní památka. Museli proto opět jinam. Utábořili se na břehu Vltavy v Husinci u Prahy na pozemku, který jim pronajal jeho majitel. Starostka obce Marie Těthalová upozornila, že místním už dochází trpělivost:

"O té doby, co tady jsou, tedy od pátku, tady není klid, jak vždy býval. To je jasné. Odráží se to na psychice všech."

Husineckým vadí, že pro táboření rumunských Romů nejsou vytvořeny zejména hygienické podmínky. Majitel pozemku Václav Jaroslav Tříška se Romů zbavovat nehodlá:

"Ne, já s nimi jednám, aby mi to tam vypucovali. Mně nezáleží na tom, jak tam budou dlouho. Jsem důchodce, žádný podnikatel, jak říkali v televizi, a nemám na to, abych jim tam zajistil i pití. To jim musí pomoct zase někdo druhý."

Vedení obce o víkendu požádalo policii, aby pozemek s romským ležením vyklidila. Ta ale nijak zasahovat nebude. Jak vysvětlila policejní mluvčí pro Prahu-venkov Štěpánka Zatloukalová, nemá k tomu ani oprávnění:

Romové v Husinci,  foto: ČTK
"Pro policii je v současné době takový postup nezákonný. Protože se jedná o soukromý pozemek, policie by mohla takto učinit pouze na základě soudního rozhodnutí, neboť vystěhování je zásah do osobní svobody. Vše je v současné chvíli v dikci obce. Ta si musí případné drobné přestupky řešit ve své kompetenci. Policie může zasáhnout na soukromém pozemku pouze pokud by se jednalo o ohrožení života a zdraví."

Situaci v romském tábořišti si v sobotu přišlo prohlédnout přes deset aktivistů krajně pravicové Dělnické strany. Poukazovali na to, že Romové opravují automobil jen kousek od řeky Vltavy. Jejich návštěva za asistence desítek policistů včetně členů antikonfliktního týmu i zásahové jednotky se psy se však obešla bez jakýchkoli incidentů. Jednoho z extremistů, který byl celostátně hledaný, si na svou služebnu policisté odvezli, řekla další policejní mluvčí pro Prahu-venkov, Markéta Johnová:

Romové v Husinci,  foto: ČTK
"Zadržena byla jedna osoba, která procházela pátráním. K dalšímu prověření byla odvezena na služebnu obvodního oddělení Odolena Voda. Vozidlo rumunští Romové opravují s tím, že není společensky nebezpečné tak, aby se muselo jakýkoliv dalším způsobem zakročit. Hraje tu roli jakási lidská stránka, protože v současné chvíli není to vozidlo ani kam dát a není žádnou překážkou v další činnosti ať policie nebo obce jako takové."

Jak dlouho ještě Romové v Husinci zůstanou, nikdo neví. Starostka prý již policii k dalším zásahům pobízet nehodlá. "Stanovisko obce jsem jim předala, nyní se budu případně snažit spojit s jinými organizacemi," sdělila Marie Těthalová.