Jak se hraje na stromovou bábu? To prozradí nový web

Web Minuty z přírody (www.minutyzprirody.cz) je určen jako inspirace pro zájmové aktivity dětí v přírodě

Místo hry na počítači vyrazit na lov odpadlíků, honičku za stromovou bábou nebo stavět ptačí budku. K tomu nově děti a jejich rodiče vybízí web ministerstva životního prostředí. Představí jej Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení.

Web Minuty z přírody  (www.minutyzprirody.cz) je určen jako inspirace pro zájmové aktivity dětí v přírodě
"Loni odvysílala Česká televize náš asi sto spotový minutový seriál věnovaný krásám a zajímavostem chráněné české přírody. V tom webu, který právě spouštíme, jsme na seriál navázali, a návštěvníci nyní mohou spoty shlédnout, každý týden tam přibude další. V návaznosti na to vybízíme rodiče s dětmi nebo třeba zájmové kroužky, školy a mateřské školy k aktivitám, které nějak s daným spotem korespondují a souvisejí s pobytem v přírodě."

Ten web tedy nenabízí jen spoty, ale návštěvník na něm najde i více věcí...

"Ano, jde o nejrůznější tipy a nápady na aktivity při pobytu s dětmi v přírodě. Například na první jarní den připomínáme jarní úklid, který nemusí probíhat jen v domácím prostředí, ale také venku. Web upozorňuje, že jarní úklid nemusí být nutně nudný, ale zve děti k úklidu přírody formou hry, třeba lovu na odpadlíky. Zveme je přímo do míst, která mají rády a jsou jim blízké, vybízíme je, ale své oblíbené místo v přírodě uklidily."

Proč jste vůbec web spustili? Je o tato témata zájem?

Záběr z filmu Planeta Česko,  foto: Ondřej Prosický
"Myslíme si, že zájem o přírodu a o aktivity s rodiči určitě je. Rodičům kolikrát dochází inspirace na to, jaké aktivity mohou s dětmi dělat. A tímto webem jsme jim chtěli podat pomocnou ruku. Z našich šetření vyplynulo, že děti stráví u médií, jako je třeba televize, stráví každodenně přes 4 hodiny svého volného času, oproti tomu venku tráví asi hodinu a 40 minut. A nemluvím o pobytu v přírodě. Je přitom vědecky prokázáno, že pobyt v přírodě usnadňuje dětem učení a přispívá k rozvoji osobnosti a kreativity a posiluje fyzické a duševní zdraví. Proto bychom jej rádi rozvíjeli už od raného věku."

Milovníci přírody, ať už malí nebo větší, za ní mohou vyrazit i do kina. Premiéru totiž v tomto týdnu měl dokumentární snímek Planeta Česko režiséra Mariána Poláka. V hlavních rolích se objevil třeba tetřev, listonoh nebo užovka.