Jan Hřebejk v Karlových Varech představil film Horem pádem

Na uzavřené projekci určené zahraničním novinářům, hostům, distributorům či zástupcům zahraničních přehlídek představili v sobotu režisér Jan Hřebejk s producentem Ondřejem Trojanem svůj nový snímek. Má název Horem pádem, scénář k němu opět napsal Petr Jarchovský a v kinech se objeví v polovině září. Film už prezentovali v Cannes a nabídli ho k výběru do soutěže MFF v Benátkách.

Jde o vzájemně se prostupující příběhy o osudovém ztrácení a nalézání lásek, přátelství, rodin, rodičů a dětí navzájem. Upozorňují na problémy emigrace a imigrace, fanouškovství na stadionech, rasismu i existenci drobných zlodějíčků, kteří znepříjemňují život. Mezi herci se objeví Jan Tříska, Jiří Macháček, Emília Vášáryová, Ingrid Timková, Petr Forman, Pavel Liška, Zdeněk Dušek a Jan Budař a objeví se i exprezident Václav Havel.

Oproti dosavadním Hřebejkovým snímkům je děj situován do současnosti. Oba tvůrci v tomto pátém společném projektu opustili žánr laskavých komedií a jsou zvědavi, jak to přijmou diváci. "Pokud jde o jakési výchovné působení, jsem skeptický. Ani si nemyslím, že jsme se předtím za nostalgické komedie schovávali," řekl Hřebejk ČTK. Své nejnovější dílo označuje za psychologickou komedii - není to prý proto, že by chtěl "nastavovat zrcadlo".

Podle Trojana po 15 letech od listopadu 1989 nazrála doba, kdy se současníci dokáží "odstřihnout" od bývalého režimu. "Mně osobně ta setrvačnost trvala dlouho, neboť všechny lásky, nezdary a směrování se někam spojené s pubertou byly ovlivněny dobou. Reflexe je podstatná," řekl ČTK s tím, že snímek Horem pádem je v mnoha směrech kritický i závažný. "Zároveň je však i zábavný, což je nejsilnější zbraň dua Hřebejk - Jarchovský," uvedl producent.