Premiéry karlovarského filmového festivalu

41. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2006, foto: ČTK

V západočeských lázních Karlovy Vary odstartovalo 41. ročníkem páté desetiletí existence festivalu. Společně s Vilémem Faltýnkem,který akci sleduje na místě, si teď shrneme události prvních dnů.

foto: ČTK
Srdcem festivalu je hotel Thermal vybavený mnoha promítacími sály. Vizuálně upomíná na komunistické časy, kdy byl postaven, ale zároveň se dobře snáší s novodobou, demokraticky rozmanitou akcí. Festival začal v pátek 30. června:

"Už je to tu zase, vítejte ve velkém sále hotelu Thermal, vítejte v Karlových Varech, začíná 41. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2006," uvedl program moderátor Marek Eben.

Zahajovacím snímkem byl film Čas korejského režiséra Kim Ki-duka, pojednávající o fenoménu plastických operací. Film byl uveden ve světové premiéře. Proč si slavný režisér pro premiéru svého filmu vybral právě Karlovy Vary?

"Karlovy Vary jsou podle mě naprosto nejlepší z evropských festivalů,je výborně zorganizovaný,je tady moc hezky, dobře se tu cítím, a proto jsem chtěl,aby tady měl film Čas premiéru."

Ve světové premiéře byl uveden také film norského režiséra Joachima Triera Repríza a Ztracené město, což je zase režijní debut amerického herce Andy Garcii. Vrací se v něm do doby dětství a vyznává se ze vztahu k rodné Kubě. V České republice, která prodělala vlastní zkušenost s komunistickou diktaturou, může být podle Garcii film přijat s hlubším porozuměním:

Andy Garcia,  foto: ČTK

"Řekl bych, že ano. Česká republika prodělala transformaci od komunismu k demokracii. A o tom byla i kubánská revoluce. My ještě čekáme."

V programu se objevuje také velká řada českých novinek z posledních měsíců, jmenujme pro příklad nový film režiséra Jana Hřebejka Kráska v nesnázích. Tvůrčí tandem scénárista Jarchovský - režisér Hřebejk přivádí mladou hrdinku Marcelu s dvěma malými dětmi do dilematické volby mezi dvěma muži. Vedle Anny Geislerové se objevuje řada předních českých herců.

Festival také už letos stihl udělit první ceny: například za přínos světovému filmu Andy Garciovi. Český režisér Jan Němec získal grant Nadace RWE a studia Barrandov za filmovou povídku Eminence JN.

"Nebude to o mně, ale akorát bude to mnou zpracovaná látka, která je obecná. A nebudou to židovští uprchlíci a nebude to dávno zemřelá malířka, nýbrž bude to člověk, kterého ještě já jsem velmi zažil..."

Kromě Němce byl z mladé filmařské generace za filmovou povídku oceněn David Jařab a grant získal také scénář Daniely Fischerové Spolu o českých siamských dvojčatech, která žila v 19 století.