Křišťálový globus si z Karlových Varů odvezl film Sherrybaby

Laurie Collyerová získala Křišťálový globus za film Sherrybaby, foto: ČTK

Začátek července patří v České republice jednoznačně filmu. Ne že by karlovarský festival byl jediným festivalem, který se v těchto dnech otevírá letnímu publiku, to zdaleka ne, má ale nejdelší tradici. Jak vysvětlí Jiří Bartoška, prezident festivalu, ročník byl letos čtyřicátý první, poprvé se ale MFF konal už před 60 lety. Jaký byl právě skončený svátek filmu?

Laurie Collyerová získala Křišťálový globus za film Sherrybaby,  foto: ČTK
V hlavní soutěžní sekci se utkalo 15 snímků, velkou cenu Křišťálový globus si nakonec odnesl film americké režisérky Laurie Collyerové nazvaný Sherrybaby. Maggie Gyllenhaalová, představitelka hlavní role bývalé narkomanky, která se vrací z vězení a snaží se po letech navázat kontakt s malou dcerkou, byla oceněna za nejlepší ženský herecký výkon. Ve filmu účinkoval i Danny Trejo známý z mnoha drsňáckých rolí. Práce pod vedením ženy prý nebyla nijak obtížná:

"Ne, vůbec ne, Laurie je výtečná režisérka... Neříkám to rád, ale někdy chlapskou práci nejlépe udělá žena."

Mezinárodní porota, v jejímž čele byl režisér Goran Paskaljevič, udělila zvláštní cenu Krásce v nesnázích režiséra Jana Hřebejka a bulharskému filmu Vánoční strom režisérů a scenáristů Ivana Čerkelova a Vasila Živkova. Jak řekl předseda poroty, soutěžní filmy nesly některé společné rysy: "Všechny filmy se vyjadřují k tématu rodiny a jsou mnohé z nich velmi temné, protože nežijeme v jednoduché společnosti. Rodina, jak žít v tomto světě a vztahy k okolnímu světu. Mnohé z nich jsou velmi intimní, což se mi líbí."

Umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová k rozhodnutí poroty řekla: "Já jsem sice očekávala umístění jiných filmů, které jsou blízké mému srdci, ale každá porota má právo rozhodovat podle toho, jak se usnesou."

Cena za režii připadla Norovi Joachimu Trierovi za film Repríza. V průběhu festivalu mohli hlasovat také diváci. Ačkoli zpočátku vedla Hřebejkova Kráska v nesnázích, cenu nakonec převzal slovenský dokumentarista Marko Škop za dokument Jiné světy, natočený v české koprodukci.

Americký producent Robert Shaye,  foto: ČTK
Na festivalu byla letos hojně zastoupena česká produkce. Ani účast českého filmu v hlavní soutěži není pravidlem. Eva Zaoralová tvrdí, že postupem času se vztah českých filmařů ke karlovarskému festivalu mění: "Pokud se vyskytne nějaký film, který má festivalové parametry, tak prozatím čeští producenti vždycky směřovali někam jinam a ty filmy si schovávali a nechtěli nám je dát. No ale myslím, že už nahlédli, že to nemá celkem smysl, že je skoro lepší excelovat v karlových Varech v soutěži, než čekat, jestli budu zařazen do nějaké vedlejší sekce v Cannes nebo v Benátkách."

Za mimořádný umělecký přínos světovému filmu převzali Křišťálový globus americký režisér a producent Robert Shaye (byl mimo jiné i producentem Pána prstenů) a český filmař Jan Němec, příslušník generace, která v 60. letech dala vzniknout slavné nové vlně české kinematografie.

Festival skončil a jeho prezident Jiří Bartoška pozval diváky na další, už 42. ročník. Mimochodem, jak že je to s těmi čísly?

"Správně bychom měli slavit 60. ročník, v křestním listu toho festivalu je 60 let. Ale protože ani říjnová revoluce nebyla v říjnu, tak my slavíme 41. ročník, protože jsme se ve své době střídali s Moskvou."

A ještě jedno číslo: Během devíti dnů se v Karlových Varech akreditovalo asi 11.500 lidí, což je dosud festivalový rekord.