Natáčení seriálu Blade Runner 2099 v Česku už běží. Filmaři točili i na Vysočině

Z filmu Blade Runner 2049

Centrum Prahy, studio Barrandov, ale i Lom Borek na Havlíčkobrodsku. Chystaný americký seriál Blade Runner 2099 se od července natáčí v Česku. Filmaři zde zůstanou přibližně půl roku a podle odhadů by mohli celkově nechat v České republice až miliardu korun.

Přesný děj seriálu Blade Runner 2099 zatím zůstává pod pokličkou, i když je známo, že se série bude odehrávat po událostech původního „Blade Runnera“ a pokračování „Blade Runner 2049“.

Kristina Roháčková | Foto: Lenka Kabrhelová,  Český rozhlas

„Už víme, že tady natáčí Hunter Schafer a oscarová herečka Michelle Yeoh. Na zahraničních platformách jsou nyní oznamováni další členové. Protože se jedná o seriál, režiséři se asi budou průběžně měnit, ale lidé jako třeba šéfové výpravy, kostýmů jsou daní, ale členy toho svého oddělení si už najmou tady. Štáb, tedy to řemeslo, budou Češi. Stejně tak komparzisté, to by bylo asi zbytečně drahé, přivážet je ze zahraničí,“ uvedla filmová kritička Kristina Roháčková z webu iROZHLAS.cz.

Natáčení seriálu, který si objednal streamovací gigant Amazon, mělo původně proběhnout v severoirském Belfastu v roce 2023, ale projekt byl zpožděn kvůli stávce hollywoodských spisovatelů. V říjnu loňského roku pak bylo oznámeno, že se sci-fi série bude natáčet jinde.

Produkce v Praze oficiálně odstartovala natáčení začátkem července a probíhat bude do prosince. Vzhledem ke sci-fi prostředí futuristického Los Angeles se očekává, že práce na seriálu budou z velké části probíhat ve Studiu Barrandov, které je do konce roku téměř plně obsazeno a bude „přestavěno“ pro produkci seriálu.

Vybrané scény se přesto budou natáčet na některých místech v české metropoli. V srpnu se plánuje natáčení Blade Runnera 2099 jak v centru Prahy, tak i v Karlíně na Praze 8. Produkce podle odborníků potenciálně využije některé pražské brutalistní architektury.

BLADE RUNNER 2099 (2024) Ridley Scott | New Upcoming Movies & TV Series | 4K UHD

Natáčení na lomu

Filmaře Blade Runner 2099 kromě Prahy zlákala také atraktivní lokalita bývalého kamenolomu u Borku nedaleko Chotěboře na Havlíčkobrodsku. „Z důvodu natáčení filmových scén včetně podvodních, bude lom uzavřen od 6. do 11. srpna včetně okolních pozemků, a i jakýkoli vstup do vody. Předem děkujeme za pochopení,“ napsal na sociální síti správce lomu. Scény tam natáčeli především kaskadéři.

Lom Borek | Foto: Irena Šarounová,  Český rozhlas

Lom má rozlohu asi 2 hektary. Maximální hloubka díky přírodnímu pramenu každým rokem o pár centimetrů vzroste a nyní je kolem 35 metrů. Lom využívají profesionální i amatérští potápěči. Kromě dostatečné hloubky má i dobrou kvalitu vody. Pod hladinou jsou utopené různé vraky. V roce 2003 byl na dno umístěn kloubový autobus Ikarus, a kromě skel a motoru v hlubině stojí v původním stavu. Mezi další zajímavé podvodní atrakce patří i odstrojený vrak auta značky Wartburg, člun nebo ponorka Stejskanik, což je vlastně bývalá cisterna. Na dně je umístěna i socha víly. Některé z atrakcí se možná objeví i v připravovaném seriálu.

Česko zejména Praha je vůbec u zahraničních filmařů populární. Netflix zde natáčel i snímek The Gray Man. V Česku se točil seriál Foundation 2 podle Isaaca Asimova pro Apple TV+, jehož třetí řada by se měla natáčet v Prague Studios nebo fantasy seriál Carnival Row s Orlandem Bloomem v hlavní roli. Dříve se v Praze točily například akční thrillery Mission: Impossible a Bournova identita, komiksový Hellboy nebo bondovka Casino Royale.

Lokální produkci Blade Runnera 2099 koordinuje česká společnost Film United, která také pracovala na televizních seriálech jako Last Light , The Defeated a Britannia .