Pokračování sci-fi Nadace se opět točí v Česku. Nový ateliér v Praze nabízí revoluční technologii

Nadace

V pražských Letňanech se dokončuje sedmý filmový ateliér pro českou společnost Prague Studios. Kolaudace by měla být na konci srpna. Studio bude také domovem nové revoluční technologie - takzvané Led Volume Technology, která umožní natáčení vizuálních efektů v reálném čase. Mezi první projekty patří natáčení třetí série amerického sci-fi seriálu Nadace.

Foto: Prague Studios

Společnost Prague Studios je součástí světové filmové scény již téměř čtvrt století. První ateliéry v Praze 9 vyrostly na místě bývalé letecké továrny Letov v roce 2001. Přesněji šlo o dva rozlehlé hangáry, které prošly přestavbou na filmové ateliéry. V roce 2012 k nim přibyly další dva.

Když pak po zavedení systému filmových pobídek výrazně stoupl zájem o natáčení v Česku, společnost Prague Studios v roce 2017 zareagovala rozhodnutím postavit ke stávajícím čtyřem ateliérům na přilehlých pozemcích další dva, které vstoupily do provozu na jaře v roce 2018.

Loni v listopadu začala v areálu stavba ateliéru číslo 7 (Stage 7), dokončit se má tento měsíc. Samotné prostory filmového ateliéru mohly být díky rychlosti výstavby předány do předčasného užívání už letos na jaře. V současnosti se dokončuje vnitřní kompletace a venkovní komunikace.

Stage 7 | Source: Prague Studios

Nová hala o velikosti 1250 metrů čtverečních svou rozlohou překonala ateliéry Barrandov. Její součástí je kompletní filmové zázemí, jako jsou šatny, maskérny, místa pro catering, střižny a serverovny. Budova by tak podle tiskové zprávy Metrostavu měla fungovat jako kompletní výrobní jednotka pro natáčení náročných hollywoodských produkcí.

„STAGE 7 je navržen tak, aby vyhovoval nejmodernějším technologiím, které dnešní filmový svět nabízí. Mimo jiné zde počítáme s revoluční technologií virtual set LED VOLUME, kdy se pozadí při natáčení promítá v reálném čase a nikoli klasickým klíčovacím pozadím,“ prozradil při zahájení stavby ředitel Prague Studios Tomáš Krejčí.

Revoluční technologie

Prague Studios bude prvním poskytovatelem Led Volume Technology ve střední Evropě. Tato technologie nahrazuje klasické pozadí obrazovkami sestavenými do různých tvarů a má co nejpřesněji simulovat okolní prostředí. Poskytuje ještě realističtější iluzi reality než dnes často využívaná zelená plátna a povyšuje tak možnosti filmových efektů na další úroveň.

Nadace | Zdroj: Apple TV+

Poprvé bude nová technologie použita pro třetí sérii epického sci-fi seriálu podle románu Isaaca Asimova s názvem Foundation (Nadace) natáčeného pro platformu Apple TV. Už loni se v Česku se natáčela druhá řada Nadace, kdy hollywoodští filmaři kromě letňanských ateliérů využili i několik dalších míst v hlavním městě i jinde.

Prague Studios se podílelo také například na natáčení fantasy série Carnival Row s Orlandem Bloomem. Ve filmových ateliérech v Letňanech vznikly i filmy a seriály Wanted xXx, Anne Frank, Red Tails, La Môme, Alien versus Predator, Dune, Van Helsing, oskarová Edith Piaf a mnoho dalších. V Letňanech zanechali svoji stopu hvězdy stříbrného plátna jako Angelina Jolie, Gérard Depardieu, Vin Diesel či Morgan Freeman.

V ateliérech se samozřejmě natáčejí i české filmy či seriály jako například První republika. V Prague Studios vznikají i desítky různých reklamních spotů.

Foundation — Season 2 Official Trailer | Apple TV+

14
50.133934020996094
14.517239570617676
default
50.133934020996094
14.517239570617676