Je den větrné energie, ČR podle oborových svazů zaostává za Evropou čím dál více

Dnes je světový den větrné energie, pošestnácté si ho připomíná i Česko. V roce 2005 začal platit zákon, který vznik nových tuzemských větrných elektráren umožnil, v jejich využívání však ČR v porovnání s Evropou stále víc a víc zaostává, sdělili ČTK zástupci České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) a Komory obnovitelných zdrojů energie (Komory OZE). Komora už dříve uvedla, že například loni v Česku nevznikla žádná větrná elektrárna.

Oborové svazy připomněly, že od přijetí zákona bylo za 16 let v tuzemsku zprovozněno celkem 340 megawattů (MW) větrných turbín. Jeden ze čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany má přitom instalovaný výkon 510 MW. Z větru podle svazů pochází jen přibližně jedno procento spotřebované elektřiny v ČR. Celoevropský průměr přitom činí 16 procent, respektive 13 procent po odečtení větrných zdrojů na moři, uvedly svazy. Například Rakousko podle nich z větru pokrývá přibližně 12 procent spotřeby elektřiny.

Jedna moderní větrná elektrárna vyrobí podle svazů dostatek elektřiny pro 4000 domácností. "Na výrobu stejného množství elektřiny jsme před 16 lety potřebovali desetkrát víc větrných elektráren než dnes. S vývojem technologie pokračuje i pokles ceny, takže elektřina z větru je dnes spolu se sluneční nejlevnější ze všech zdrojů," řekl Michal Janeček, předseda ČSVE.