Jihlavský festival představil ve Varech východoevropské dokumenty

Už pošesté prezentoval Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava (MFDF) na karlovarském festivalu východoevropské dokumentární filmy. Na akci nazvané Docu Talents from the East představil devět projektů z Česka, Slovenska, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Gruzie, Ukrajiny a Ruska, které budou mít premiéru v následujících dvanácti měsících. Tři vznikají v české produkci. "Jejich režiséry jsou Vít Klusák, Erika Hníková a Martin Ryšavý, kteří svými právě dokončovanými filmy jistě zaujmou zástupce zahraničních filmových festivalů. Ti náš každoroční výběr pozorně sledují, tyto snímky jsou pak uváděny na významných přehlídkách včetně Cannes, Berlína a Rotterdamu," řekl ČTK ředitel MFDF Jihlava Marek Hovorka.

Vít Klusák představil dokument nazvaný Vše pro dobro světa a Nošovic, který charakterizuje jako "tragikomický film o poli, na kterém rostou auta". Vypráví v něm o proměně malé moravskoslezské vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě obří stříbřité korejské automobilky. Erika Hníková nazvala svůj dokument Nesvatbov. Portrét třicetiletých "singles" z jedné slovenské vesnice autorka popisuje jako "situační komedii o sociálním inženýrství v 21. století". Etnograf a režisér Martin Ryšavý hovořil o dokumentu s pracovním názvem Medvědí ostrovy, který je věnován lovcům žijícím v oblasti tundry na pobřeží Východosibiřského moře.

Ze zahraničních projektů zhlédli filmoví profesionálové například snímek Negativní dějiny maďarského filmu, hravý pokus o rekonstrukci nerealizovaných maďarských filmových projektů. Jeho režisér Gyula Nemes zaujal na Týdnu kritiky v Benátkách, jeho Ztracený svět předloni zvítězil v dokumentární soutěži MFF v Karlových Varech. Lotyššský filmař Andris Gauja představil snímek Family Instinct, tragikomický pohled na bezútěšnou realitu lotyšského venkova, který se dotýká ožehavého tabu incestu.

Autor: Peter Gabaľ